Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Přístup k datům z mobilních telefonů

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatelka požadovala poskytnutí následujících informací:

1. Jakým způsobem je v současnosti postupováno po "zabavení" mobilního telefonu policejním orgánem (např. postupem dle § 79 či 79 tr. řádu) při získávání dat z takto získaných telefonů, konkrétně zda je policejní orgán oprávněn bez omezení přistoupit k datům, která jsou v telefonu již obsažená (nikoliv tedy nově příchozí komunikaci), včetně např. již došlých mailových zpráv či komunikacím na sociálních sítích? (pozn. nežádám Vás tímto o právní výklad ani posouzení správnosti takového jednání, pouze o prostou informaci z aplikační praxe pro vědecké účely, tj. zda je uvedený postup běžnou a povolenou praxí policejního orgánu)

2. Má policejní orgán v současnosti k dispozici nástroje k prolamování hesel pro zabezpečení telefonů proti jejich odemčení, nesdělí-li je vlastník telefonu dobrovolně?

- Pokud je odpověď na otázku č. 2 kladná, žádám Vám tímto o název společnosti, která je poskytovatelem těchto služeb pro ČR, případně název společnosti, od které byly tyto nástroje určené k dešifrování (resp. přístupu do takto zabezpečených telefonů) zakoupeny.

- Pokud je odpověď na otázku č. 2 kladná, žádám Vás tímto o sdělení, zda jsou rozdíly mezi úspěšností v prolamování přístupových kódu mezi přístroji společnosti Android a společnosti Apple.

3. Je-li k postupům uvedeným v bodech 1. a 2. vydán interní akt, žádám Vás tímto o jejich zaslání.

Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. žádost posoudila a sdělila žadatelce následující:

Ad 1)

V případě, že policejní orgán získá dle ustanovení trestního řádu mobilní telefon, ať už např. vydáním dle ustanovení § 78 zákona č. 141/1961, o trestním řízení soudním (trestní řád), nebo při ohledání místa činu dle ustanovení § 113 trestního řádu, je mobilní telefon zapečetěn do obalu tak, aby s ním nemohl do odevzdání znaleckému pracovišti nikdo manipulovat. Expertní pracoviště získává a zálohuje informace, které specifikuje a požaduje vyžadující policista ve svém dožádání. Způsob a metody získání záleží na rozhodnutí odborného pracoviště. Zkoumání probíhá za pomoci veškerých forenzních nástrojů, které má dožádané pracoviště k dispozici.

Ad 2)

V případě, že znalecké pracoviště nedisponuje informací o přístupovém kódu, existují prostředky, kterými jsou data z telefonů získávána. Policii České republiky nikdo tyto služby nezprostředkovává, data získává pomocí dostupných forenzních softwarových platforem. K poddotazu týkajícímu se prolamování přístrojů s operačním systémem společnosti Android či Apple sdělujeme, že takováto statistika se nevede a povinný subjekt tak požadovanou informací nedisponuje.

Ad 3)

K uvedeným postupům není v Policii České republiky vydán žádný interní akt řízení.

pplk. Mgr. art. et Mgr. David Schimmer – 30. 9. 2021

vytisknout  e-mailem