Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Přístroje k detekci návykových látek

Žadatel se domáhal informací ohledně přístrojů používaných Policií České republiky k detekci návykových látek a jejich případné chybovosti. Žadatel konkrétně požadoval odpovědi na následující otázky: 

  • Jaké typy přístrojů, včetně typového označení a výrobce, Policie České republiky používá ke zjištění přítomnosti alkoholu nebo jiných návykových látek?
  • Uvádí výrobce těchto přístrojů možnou procentuální chybovost přístrojů?
  • Eviduje Policie České republiky chybovost těchto přístrojů? V jaké procentuální výši?
  • Eviduje Policie České republiky rozdílnost výsledků testů při orientačním testu přístrojem DrugWipe 5+ a následném opakovaném testu přístrojem Dräger DrugTest 5000? V kolika případech?
  • Jsou Policii České republiky známy okolnosti, za kterých dochází k chybovosti výsledků? Může být výsledek testu přístrojem DrugWipe 5+ ovlivněn vnějšími vlivy, například teplotou okolního prostředí nebo nevhodnou manipulací?
   
Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. poskytla žadateli následující informace:
 
Ad 1.
Policie České republiky používá v současné době k orientačnímu vyšetření na detekci návykových látek u kontrolovaných osob především jednorázové testy DrugWipe 5+ a DrugWipe 5S (dále jen „DrugWipe“). Kromě těchto testů Policie České republiky používá k orientačnímu vyšetření na přítomnost jiné návykové látky v omezeném množství také přístroj DrugTest 5000. Pro detekci alkoholu jsou v současné době používány zejména přístroje od společnosti Dräger: Alcotest 7510, 7410 a 7410+.
 
Ad 2.
Výrobci obecně neuvádějí možnou procentuální chybovost. Podle sdělení dodavatele testů DrugWipe výrobce garantuje spolehlivost výsledku na 99,0 %. Přístroje i testy mají příslušné certifikáty pro jejich používání. V případě přístrojů pro detekci alkoholu jde o stanovená měřidla ve smyslu zákona č. 505/1999 Sb., o metrologii, ve znění pozdějších předpisů, k použití podle § 16 odst. 2 zákona č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, jako analyzátory alkoholu splňující podmínky stanovené vyhláškou Ministerstva průmyslu a obchodu č. 345/2002 Sb., kterou se stanoví měřidla k povinnému ověřování a měřidla podléhající schválení typu, ve znění pozdějších předpisů.
 
Ad 3.
Policie České republiky neeviduje chybovost těchto testů ani přístrojů. U jednorázových testů DrugWipe řeší případné reklamace s dodavatelem zejména tehdy, pokud se na testu nezobrazí kontrolní linie pro správnost výsledku testu. Při těchto reklamacích doposud nebyla zjištěna chybovost testů.
 
Ad 4.
Policie České republiky neeviduje rozdílnost výsledků mezi jednorázovým testem DrugWipe a přístrojem DragTest 5000. Případná rozdílnost výsledku může být dána například určitým časovým rozestupem mezi jednotlivými vyšetřeními.
 
Ad 5.
Pokud jsou testy a přístroje používány v souladu s návodem k obsluze, nemělo by dojít k chybovému výsledku. Policisté, kteří s nimi pracují, jsou k jejich používání řádně školeni. Pokud jde o teplotní podmínky, za kterých může být test DrugWipe použit, výrobce stanoví teplotu pro testování v rozpětí od +5 až do +40°C. Testy DrugWipe musí být skladovány v teplotě +5 až +25°C. Pokud je vyšetření jednorázovým testem DrugWipe provedeno v souladu s návodem k obsluze, zobrazí se na výsledku testu kontrolní linie. Nezobrazí-li se kontrolní linie, nebere se na výsledek takovéhoto testu zřetel.
 

PhDr. Jiří Vokuš, 2. ledna 2014

vytisknout  e-mailem