Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Přistižený řidič s platnou blokací řidičáku a alkoholem

BEROUNSKO – Při dechové zkoušce byla naměřena hodnota necelé dvě promile alkoholu v dechu. 

Dne 5. května 2021 bylo pětatřicetiletému muži sděleno podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který mu hrozí maximální trest odnětí svobody až na 1 rok.

Policisté obvodního oddělení Beroun při výkonu služby na pozemních komunikacích v obci Králův Dvůr v odpoledních hodinách dne 18. dubna 2021 zastavili ke kontrole osobní vozidlo tovární značky VW Golf. Následným policejním šetřením bylo zjištěno, že řidičem vozidla je pětatřicetiletý muž z okresu Beroun, jehož dechová zkouška byla s pozitivním výsledkem.  Naměřená hodnota byla ve výši 1,88 promile alkoholu v dechu. Dále bylo zjištěno, že řidič má platnou blokaci řidičského oprávnění.

Alkohol za volant nepatří

Jak ukazují výzkumy, alkohol se podepisuje na způsobu řízení. Již při překročení hranice půl promile začíná převažovat negativní vliv na lidský organismus. Člověk se stává apatickým, snadno upadá do depresí a je celkově v útlumu. Alkohol i drogy za volantem zvyšuje nejenom agresivitu a přeceňování řidičských schopností, ale má výrazný vliv na periferní vidění. Zvýšená míra v krvi řidiče způsobuje tunelové vidění.

Do alkoholové pasti se přitom zdaleka nemusí dostat člověk, který usedne za volant bezprostředně po konzumaci alkoholu. Stejně zrádný a nebezpečný je tzv. zbytkový alkohol. Pro ten je charakteristické omezené vnímání. Řidič snadno něco přehlédne, je v útlumu, má opožděné reakce.

nprap. Jana Šteinerová
tisková mluvčí
P ČR  Kladno
7. května 2021

vytisknout  e-mailem