Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Přistiženi při vloupačce

Policisté z pohotovostní motorizované jednotky zadrželi muže bezprostředně po spáchání trestného činu. 

O víkendu v brzkých ranních hodinách projížděli pražští policisté z pohotovostní motorizované jednotky podél Václavského náměstí. Když přijížděli k Palachově ulici, povšimli si, že na rohu stojí muž, který jakmile spatřil policejní vůz, rozešel se rychlým krokem dovnitř ulice. Zamířil k osobě, která v tu chvíli stála před vstupem do jednoho z obchodů a cosi tam dělala s dveřmi, přitom v ruce držela nějaký předmět. Policisté se k nim okamžitě rozjeli, aby zkontrolovali jejich podezřelé chování. 

Policisté vyzvali oba muže k prokázání totožnosti. Jeden výzvu uposlechl a totožnost prokázal. Druhý měl jednu ruku strčenou v rozepnuté bundě. Když se ho policista dotázal, proč má ruku v bundě, uvedl, že ho ruka moc bolí a proto jí má zavěšenou. Jenže poté se zpod bundy ozval kovový zvuk. Policista pojal podezření, že by se mohlo jednat o zbraň a vyzval muže, aby mu ukázal co má pod bundou. Tomu se nejprve moc nechtělo, ale po opakované výzvě s upozorněním, že bude použito donucovacích prostředků, uposlechl a z bundy vyndal dvě kovová páčidla. 

Na vstupních dveřích do obchodu se nacházely čerstvé rýhy a vrypy. Na základě všech okolností policisté oba muže zadrželi. Při prohlídce byly u jednoho z mužů nalezeny klíče od vozidla, které vzápětí policisté našli zaparkované opodál. Ve vozidle se na zadních sedadlech nacházela žena, která byla vzápětí ztotožněna. Při vizuální kontrole vozidla policisté zjistili, že se uvnitř nachází několik kovových páčidel, sada nářadí a dalších pomůcek. Tyto předměty policie zajistila pro účely trestního řízení, a pokud se prokáže, že sloužily k trestné činnosti, může soudce nařídit jejich propadnutí.

Policisté všechny podezřelé převezli na místní oddělení policie Krakovská, kde mužům policisté sdělili podezření ze spáchání trestného činu krádeže vloupáním ve stadiu pokusu ve formě spolupachatelství a poškození cizí věci. Při prošetřování vyšlo také najevo, že muži se trestné činnosti nedopustili poprvé. Vzhledem k tomu, že muži byli přistiženi bezprostředně po spáchání trestného činu, je věc zpracovávána ve zkráceném přípravném řízení. V případě odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody až na 3 léta a propadnutí věci.

Policisté z ,,PMJ-Libela 10" tak uchránili nejen majetkové hodnoty, ale zamezili páchání další trestné činnosti ze strany těchto mužů. 

nprap. Lucie Drábková - 29. ledna 2020

Odkazy do noveho okna

Zadržení I.

Zadržení I. 

Detailní náhled

rukavice

rukavice 

Detailní náhled

věci ve vozidle

věci ve vozidle 

Detailní náhled

páčidlo ve vozidle

páčidlo ve vozidle 

Detailní náhled

nářadí

nářadí 

Detailní náhled

náčiní

náčiní 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem