Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Příspěvek z FKSP na rekreační pobyt

Žadatel požadoval informace k podmínkám čerpání příspěvku z FKSP na dovolenou a k sankci za nerealizaci dovolené, na kterou byl příspěvek vyplacen. 

Dne 2. dubna 2012 bylo centrální podatelnou Policejního prezidia ČR přijato Vaše podání označené jako žádost o informace podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů. K Vaší žádosti sděluji následující:

  1. Policie České republiky je rozdělena na 15 organizačních složek státu a účetní jednotky, kdy Policejní prezidium ČR a útvary policie s celostátní působností jsou jako jedna organizační složka a účetní jednotka součástí Ministerstva vnitra ČR. Jednotlivá krajská ředitelství policie jsou pak samostatnou organizační složkou a účetní jednotkou, jejichž příjmy a výdaje jsou součástí rozpočtové kapitoly Ministerstva vnitra ČR. Vzhledem k této skutečnosti si Policejní prezidium ČR včetně útvarů policie s celostátní působností a každé krajské ředitelství upravuje poskytování příspěvků z prostředků Fondu kulturních a sociálních potřeb (FKSP) samostatně. Z tohoto důvodu byla část Vaší žádosti, konkrétně pak poskytování příspěvků na dovolenou z prostředků FKSP v Jihomoravském kraji, postoupena k vyřízení přímo na Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje.
     
  2. Užívání FKSP u Policejního prezidia ČR a útvarů policie s celostátní působností je upraveno závazným pokynem policejního prezidenta č. 112/2010, o užívání fondu kulturních a sociálních potřeb u Policejního prezidia České republiky a útvarů Policie České republiky s celostátní působností (zásady FKSP), ve znění pozdějších předpisů. Úprava tohoto závazného pokynu je zejména v souladu s vyhláškou Ministerstva financí č. 114/2002 Sb., o fondu kulturních a sociálních potřeb, ve znění pozdějších předpisů.Na základě přidělených finančních je každoročně stanoven rozpočet fondu, ze kterého se může přispívat na účely taxativně uvedené v závazném pokynu. Jedním z nich je také „Příspěvek na rekreační pobyt“, kdy lze zaměstnanci (příslušník a zaměstnanec policie), včetně jeho rodinných příslušníků  jedenkrát ročně poskytnout příspěvek na individuálně vybraný rekreační pobyt do výše 5 000 Kč na osobu, nejvýše však 10 000 Kč nebo ceny poukazu, jestliže nepřesáhne částku 10 000 Kč; délka rekreačního pobytu musí činit nejméně 5 kalendářních dnů. Zahraniční rekreační pobyt lze zabezpečit u cestovní kanceláře nebo cestovní agentury. Rekreační pobyt v tuzemsku lze zabezpečit u poskytovatele nebo právnické nebo fyzické osoby, které vlastní oprávnění podnikat v oblasti ubytovacích služeb. Žadatel k žádosti o příspěvek na rekreační pobyt musí doložit:

    1. kopii cestovní smlouvy; v případě rekreačního pobytu v tuzemsku lze kopii cestovní smlouvy nahradit závaznou přihláškou provozovatele, objednávkou o poskytovaných službách, smlouvou o pobytu atd.; údaje na tomto dokladu musí být totožné s údaji na faktuře,
    2. potvrzenou objednávku,
    3. fakturu,
    4. v případě úhrady zálohy kopii dokladu o jejím uhrazení,
    5. dle potřeby čestné prohlášení.

    V závazném pokynu je také stanoven postup, když se žadatel (zaměstnanec) nebo rodinný příslušník rekreačního pobytu, na který mu byl dán příspěvek, nezúčastní. V tomto případě je zaměstnanec povinen zajistit vrácení příspěvku na účet fondu bezprostředně po zrušení pobytu. Stornování poukazu a vrácení uhrazené částky zajistí žadatel. V případě změny plnění nebo nesplnění služeb poskytovatele uplatňuje vrácení celé částky, včetně příspěvku zaměstnanec. Zaměstnanec uhradí zpět do fondu poskytnutý příspěvek ještě před konečným výsledkem jednání nebo rozhodnutím soudu. O stornování poukazu nebo o neúčasti na rekreačním pobytu je žadatel povinen neprodleně písemně informovat výkonné pracoviště správy fondu a útvarovou komisi.

    Sankce za porušení, resp. nevrácení finančních prostředků za neuskutečněný pobyt, závazný pokyn nestanovuje. Tyto případy by se řešily podle obecně závazných předpisů na základě rozhodnutí příslušného služebního funkcionáře s personální a kázeňskou pravomocí. Uvedený interní akt řízení je závazný pouze pro Policejní prezidium ČR a útvary policie s celostátní působností. Krajská ředitelství policie se jím, vzhledem ke svému rozpočtovému postavení, nemusí řídit. Užívání prostředků z FKSP si upravují krajská ředitelství policie sama interním aktem řízení příslušného ředitele. Z výše uvedeného závazného pokynu policejního prezidenta ovšem mohou vycházet a čerpat z něj.


11. 4. 2012

vytisknout  e-mailem