Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Přišli o tunu a půl hroznů

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Policisté řeší krádeže hroznů, jablek, švestek i oskoruší.  

 

Když hrozny sezobou špačci, vinař sice láteří, ale ví, že pro ptáky je to odjakživa potrava. Když hrozny pobije krupobití, vinař ví, že proti počasí nic nenadělá, jednou mu pomáhá, podruhé škodí. Ale když uzrálé hrozny ukradnou zloději, je to něco úplně jiného – člověk záměrně škodí a cíleně obere zemědělce o výsledek jeho celoročního snažení. Takový pocit asi zažili v pondělí 1. října vinohradníci zlechovského zemědělského družstva. A k tomu letos již podruhé.

Když přišli ráno do vinohradu v Tupesích, našli sedm řádků kompletně posbíraných. Zemědělci se chystali v nejbližších dnech hrozny sbírat a očekávali, že z těchto hlav nasbírají přibližně 1400 kg hroznů odrůdy rulandské bílé. Místo sběru pouze vyčíslili škodu na pětadvacet tisíc korun. Hrozny zloději ukradli v průběhu uplynulého prodlouženého víkendu a to i přesto, že sami zemědělci, coby členové mysliveckého sdružení, chodili do vinohradu na namátkové kontroly. Zlechovští zemědělci volali policisty již o pět dní dříve, kdy zjistili, že ve stejné lokalitě jim někdo ukradl asi dvě stě kilo hroznů odrůdy rulandské šedé. Buchlovičtí policisté začali hledat jakékoliv detaily, které by je přivedly ke zlodějům nebo k hroznům. Celá událost je řešena jako trestný čin krádeže, za jehož spáchání zákon ukládá až dva roky vězení. Kdokoliv by měl poznatky k podezřelým osobám a vozidlům pohybujícím se o uplynulém víkendu ve viniční trati Díly nad loukami v Tupesích, ať se s těmito informacemi neprodleně obrátí na policisty.

V první říjnový den začali řešit krádeže ovoce také hradišťští a bojkovičtí policisté. Ve Véskách přišel pěstitel zhruba o půl tuny švestek, které dozrávaly v jeho sadu. Vzniklou škodu vyčíslil na čtyři tisíce korun. Bojkovičtí policisté začínají zjišťovat, kdo očesal všechna jablka ze tří stromů rostoucích na zahradě v Žítkové. Zhruba padesát kilo oskoruší o několik dní dříve ukradli zloději ze stromu poblíž Medlovic, kdy je přitom vyrušili místní občané.

 

2. říjen 2012, por. Mgr. Aleš Mergental

Odkazy do noveho okna

1 vinohrad Tupesy

1 vinohrad Tupesy 

Detailní náhled

2 vinohrad Tupesy

2 vinohrad Tupesy 

Detailní náhled

3 vinohrad Tupesy

3 vinohrad Tupesy 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem