Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Přišli krást hliníkové kabely, načapali je

NÁCHODSKO – Schovali se ve stínu skladu, ale marně 

zloděj.jpgIlustrační foto/ Archiv Policie ČR
Na svůj zlodějský výlet poslední červencový den 2012 budou ještě dlouho vzpomínat s hořkou příchutí dva výtečníci z Trutnovska. Vůbec se jim totiž nepovedl. A to hlavně díky ostražitosti a pohotovosti správce areálu výrobních hal a firem v Hronově. Když zjistil, že 31. 7. 2012 do jedné z bývalých výrobních hal někdo násilně vnikl, nezaváhal ani okamžik a hned vytočil linku 158. Policejní hlídka přijela na místo během pár minut a společně vešli do opuštěné haly.
 
Při obhlídce prostor policisté objevili v temném koutě skladu dvě krčící se postavy. Muži po výzvě, zřejmě vědomi si další bezvýchodnosti situace, nekladli žádný odpor. Dvojice zasahujících policistů je zadržela a pro jistotu přivolala ke kontrole objektu ještě dalšího kolegu – čtyřnohého. Policejní psovod se psem v areálu už nezjistil žádné jiné nepovolané osoby.
 
Muži se přiznali, že do areálu, následně pak i do budovy vlezli s úmyslem krást. Cestu si našli již dříve někým udělanou dírou v plotě a rozbitým oknem. Uvnitř jedné z hal objevili, co hledali, hliníkové vodiče. Nelenili a dali se do práce, kabely odstříhali, vytahali z vodících šachet a snažili se odstranit izolaci. Namáhavá práce jim zabrala několik hodin. Dál se už ve svých snahách nepokročili, protože v tu chvíli se do haly dobýval správce na obchůzce. Další vývoj situace už známe – duchapřítomný telefonát a zadržení.
 
Policisté oba sběrače kovů převezli na policejní oddělení, kde s nimi vyšetřovatel zahájil zkrácení přípravné řízení pro přečin krádeže ve stádiu pokusu. Dech se oběma zadrženým mužům zatajil, když zjistili, že svými štípacími kleštěmi a odlamovacími nožíky způsobili znehodnocením kabelů hmotnou škodu ve výši přesahující 170.000 korun. Tu nyní budou muset nahradit, k tomu musí připočíst jednoroční až pětiletý trest odnětí svobody, který jim vzhledem k vysoké způsobené škodě hrozí.
 
por. Mgr. Eva Prachařová
2.8.2012 v 15:40

vytisknout  e-mailem