Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Přišla o téměř půl milionu

SVITAVSKO – Balíček s dolary nepřišel a slibovaná společná budoucnost se rozplynula. 

Ve středu 5. ledna 2022 svitavští kolegové přijali oznámení od ženy, která se měla stát obětí internetového podvodu. Neznámý pachatel, který se vydával za vysokého armádního důstojníka sloužícího v Jemenu, z ní vylákal téměř půl milionu korun.
Prostřednictvím komunikační sítě jí nabídl přátelství a začali si dopisovat. Po nějaké době se jí svěřil, že se chce z mise vrátit a sliboval ji společnou budoucnost. Dále ji napsal, že na adresu jejího bydliště poslal balíček, ve kterém je vyšší finanční hotovost v dolarech. Po několika dnech jí přišly e-mailovou komunikací informace o balíčku z Jemenu, který byl zadržený na španělském letišti s žádostí o zaplacení částky
3 700 Euro. Po ubezpečení, že se jedná o standartní postup, žena částku ze svého účtu odeslala. Balíček ale nedorazil a tak kontaktovala přepravní společnost, která ji informovala, že je potřeba ještě zaplatit clo ve výši 15 500 Euro. Žena se na muže obrátila s tím, zda se nejedná o podvod a ten ji ubezpečil, že je vše v pořádku. Aby mohla požadované peníze zaslat, půjčila si od banky půl milionu korun.
Voják se následně několikrát dotazoval, zda už balíček došel a ať vše zaplatí, že bude mít peněz dostatek nejen na pokrytí těchto nákladů. Poté byla žena kontaktována s tím, že je potřeba zaplatit další clo ve výši 32 700 Euro a pokud ho nezaplatí, celnice po ní bude denně vymáhat penále ve výši 200 Euro. Toho se ovšem žena zalekla a svěřila se se svými starostmi rodině, která dospěla k závěru, že se pravděpodobně stala obětí podvodníka. Podvedená 62letá žena vojákovi napsala, že je podvodník, ať jí vrátí peníze, ale ten ji ubezpečil, že se o žádný podvod nejedná. Celkově tak žena přišla o 496 869 korun.

Svitavští kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu, zajišťují důkazní prostředky a zjišťují informace směřující k identifikaci neznámého pachatele. V případě dopadení pachateli hrozí trest odnětí svobody až na 5 let.

V souvislosti s tímto případem apelujeme k obezřetnosti při komunikaci s neznámými lidmi prostřednictvím sociálních sítí a hlavně nikomu neposílejte peníze, koho znáte pouze z virtuálního prostředí.

6. ledna 2021
por. Mgr. Andrea Muzikantová
tisková mluvčí policie Pardubického kraje

vytisknout  e-mailem