Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Připoutejte se

MS kraj - policisté se zaměřili na kontrolu používání bezpečnostních pásů  

Přestože používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů je jedním z důležitých prvků pasívní bezpečnosti vozidel a jejich neužití je možno sankcionovat citelnými pokutami, stále se policisté setkávají s řidiči nebo spolujezdci, kteří na tuto zákonnou povinnosti zapomínají. Právě na důkladnou kontrolu používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů se v uplynulém týdnu zaměřili policisté Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje v rámci dopravně bezpečnostní akce, která proběhla v uplynulém týdnu.

Během trvání akce policisté na vytipovaných stanovištích zkontrolovali 2 015 vozidel. Povinnost použít během jízdy bezpečnostní pásy porušilo 96 osob, přičemž 89 z nich byli řidiči nebo spolujezdci na předních sedadlech a 7 cestujících na zadních sedadlech. Možná by bylo k věci připomenout, že zákon o provozu na pozemních komunikacích stanoví také povinnosti přepravovaných osob být za jízdy připoután bezpečnostním pásem. Této povinnosti jsou zproštěny pouze osoby starší 18 let menší než 150 cm, případně ty, které se nemohou připoutat ze zdravotních důvodů (což musí doložit lékařským potvrzením). Před sedadlem s tímto cestujícím musí být vypnutý airbag. Takže v konečném důsledku může být finanční sankce v podobě blokové pokuty, a to do výše 2 000,- Kč, uložena také nepřipoutanému spolujezdci. Ovšem nepoužití pásů může přinést nejen citelný zásah do peněženky. Je alarmující, kolik osob hazarduje se svým zdravím nebo dokonce i životem, což dokládá vysoký počet osob na předních sedadlech, kteří během jízdy nepoužili bezpečnostní pásy. Většina automobilů je vybavena airbagy, které jsou dalším důležitým prvkem pasívní bezpečnosti automobilu. Ovšem aby mohly plnit svou funkci, což je zpomalení nárazu těla, musí být současně použity bezpečnostní pásy. Jinak se mohou stát doslova „smrtící zbraní“. Potom už jen stačí malá kolize, která uvede airbagy v činnost a pro nepřipoutaného člověka to může mít fatální následky.

Během akce policisté zjistili také jedno dítě, které nebylo přepravováno v zádržném bezpečnostním systému, tzv. autosedačce. Přitom tato povinnost se vztahuje na děti do výšky 150 cm nebo váhy do 36 kg. Jistě je obecně známo, že autosedačky jsou podle váhy dítěte rozděleny do pěti kategorií. Při nákupu by ovšem rodiče měli dbát na skutečnost, že pro splnění žádoucích prvků bezpečnosti je také velice důležitá výška dítěte, tzn, že i při splnění požadované váhové kategorie může být dítě na sedačku příliš velké (v tomto případě je jeho hlava výše než opěrka) nebo příliš malé (bezpečnostní pásy jsou pak vedeny přes krk dítěte). Prostě autosedačka musí tzv. „sedět“.

Celkové výsledky

Jelikož kromě hlavního zaměření bezpečnostní akce policisté kontrolovali také dodržování ostatních ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích, v konečném důsledku zjistili celkem 351 přestupků (včetně výše uvedených), z nichž 326 vyřešili na místě uložením blokových pokut a 25 oznámili příslušných správním úřadům k dalšímu řízení. Celková výše pokut se vyšplhala na částku 135 400,- Kč.

Kromě již výše zmiňovaného nepoužití bezpečnostních pásů (96 osob) bylo dalším nejčastějším přestupkem porušení maximální povolené rychlosti (81 řidičů) a nevyhovující technický stav vozidel (68 vozidel). Čtyřem řidičům, u kterých policisté předpokládali, že se budou vyhýbat správnímu řízení, uložili kauce v celkové výši 61 000,- Kč.

Během akce policisté zjistili také devět řidičů, kteří sedli za volant po požití alkoholických nápojů. Jelikož u jednoho z nich se nadýchaná hodnota vyšplhala nad 1 promile, policisté s ním zahájili trestní řízení pro podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Dalších pět trestných činů, které policisté během akce zjistili, byly v souvislosti s přečinem maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

 

por. Mgr. Daniela Vlčková
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
14. 9. 2015


 

vytisknout  e-mailem