Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Připomínáme si Pomněnkový den

PRAHA VENKOV-JIH – Policisté z územního odboru se snaží 25. května, jako každý rok, oslovit širokou veřejnost a představit jim Pomněnkový den. 

V tomto roce Pomněkový den, kterým se nazývá Mezinárodní den pohřešovaných dětí,  připadá na dnešní čtvrtek. Důležitost tohoto dne není samozřejmě jen v konkrétním datu, ale zejména v jeho myšlence. Připomínat si, že každý den se může dítě dostat do situace, kdy potřebuje pomoc. Ta musí přijít co nejrychleji a velmi důležitou roli v ní hraje široká veřejnost.
Pro letošní rok připravila nadace AMBER Alert Europe (Evropské centrum pro pohřešované děti) publikaci Zajičkovo nebezpečné dobrodružství. Jedná se o ilustrovaný sešit s příběhem o tom, jak nám náš vnitřní hlas může pomoci zůstat v bezpečí. Zmiňovaná nadace si klade za cíl zlepšit ochranu pohřešovaných dětí a snížit jejich počty tím, že posiluje a zvyšuje povědomí o této problematice, a to nejen mezi širokou veřejností, ale zejména mezi dětmi samotnými.
Policejní preventista dnešního dne do vybraných knihoven předal několik výtisků této publikace,  aby se s ní měli možnost seznámit i ti nejmladší čtenáři. Publikace je vhodná pro děti ve věku od 3 do 7 let. V následném období pak při setkání s dětmi, besedách nebo při osvětové činnosti uskutečněných ve školních zařízeních jim bude policista z publikace předčítat.
S problematikou pohřešovaných dětí souvisí i unikátní mobilní aplikace ECHO vycházející z nápadu dvou policistů, který před několika lety podpořila Nadace Vodafone a umožnila tak její vznik. Aplikace ECHO usnadňuje okamžité zapojení široké veřejnosti do pátrání po dítěti.
Podrobnější informace k Pomněnkovému dni, aplikaci ECHO a k samotné publikaci Zajíčkovo nebezpečné dobrodružství můžete získat na webových stránkách Policie České republiky.


por. Bc. Zdeněk Chalupa
komisař oddělení tisku a prevence
PČR Praha venkov-JIH
25. května 2023

Odkazy do noveho okna

Jiráskova knihovna Mnichovice

Jiráskova knihovna Mnichovice 

Detailní náhled

Městská knihovna Jesenice

Městská knihovna Jesenice 

Detailní náhled

Městská knihovna Říčany

Městská knihovna Říčany 

Detailní náhled

Obecní knihovna Psáry

Obecní knihovna Psáry 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem