Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Případy OPENCARD a PROMOPRO

Vzhledem k tomu, že se v posledních dnech v některých médiích objevují komentáře, které uvádějí, že Policie ČR nešetří případy OPENCARD a PROMOPRO, Útvar odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) k oběma případům uvádí následující informace:  

OPENCARD
V souvislosti s veřejnými zakázkami Magistrátu hl. města Prahy ohledně projektu OPENCARD již od léta loňského roku kriminalisté ÚOKFK SKPV trestně stíhají pět osob.
 
V minulých dnech policisté ÚOKFK SKPV rozšířili trestní stíhání dvou v této věci již obviněných osob pro další skutky. Obě osoby byly obviněny z trestných činů: porušování závazných pravidel hospodářského styku a porušování povinností při správě cizího majetku.
 
Podle vyšetřování měla být Magistrátu hl. města Prahy ze strany všech obviněných osob způsobena škoda ve výši 73 milionu korun. Kriminalisté ÚOKFK nadále intenzívně prověřují i další veřejné zakázky, které souvisí s tímto projektem.
 
 
PROMOPRO
Od dubna 2012 je v rámci případu PROMOPRO trestně stíháno celkem 11 osob a to pro trestné činy: pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě, zneužívání pravomoci veřejného činitele, porušování povinnosti při správě cizího majetku, podvodu a trestný čin legalizace výnosů z trestné činnosti.
 
V rámci prověřování této věci jsme došli k závěru, že z částky, kterou Úřad vlády ČR vyplatil společnosti ProMoPro, s.r.o., nebyly provedeny práce za cca 388 milionů korun.
 
Ve spolupráci s Finančně analytickým útvarem Ministerstva financí FAÚ došlo v této věci k zablokování finančních prostředků ve výši cca 135 milionů korun na bankovním účtu v zahraničí. Více v tiskové zprávě:
http://www.policie.cz/clanek/tiskova-zprava-k-pripadu-promopro.aspx
 
 
Není tedy pravdou, že se Policie ČR těmto případům nevěnuje. Ohledně případů OPENCARD a PROMOPRO je trestně stíháno celkem 16 osob a bylo zablokováno celkem 135 milionů korun na účtu v zahraničí.
 
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
7. června 2012

vytisknout  e-mailem