Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Případy neposlušných řidičů

V průběhu dní od 6. do 9. února 2009 jeden řidič s osobním vozidlem zapomněl veškeré doklady pro řízení doma a k tomu byl pod vlivem alkoholu, jiný řidič předložil cizí doklady a rovněž byl pod vlivem alkoholu a další řidič neměl doklady pro jistotu vůbec žádné, jelikož nebyl držitelem žádného příslušného řidičského oprávnění. Dne 4. února 2009 proběhla součinnostní akce zaměřená na pátrání po osobách, na kontrolu oprávnění k pobytu cizinců na území ČR a na povinnosti ubytovatelů.  

   V pátek dne 6. února 2009 po 13. hodině policisté Inspektorátu cizinecké policie České Budějovice, se sídlem v Nových Hradech, kontrolovali řidiče ve směru od Rudolfova do Českých Budějovic, který nepředložil žádné doklady povinné pro provoz a řízení motorového vozidla. Vše odůvodnil slovy: „Zapomněl jsem si doklady na chatě“. Po provedení orientační dechové zkoušky na přítomnost alkoholu v dechu bylo zjištěno navíc 0,77 promile alkoholu v dechu a po opakované zkoušce na vlastní žádost řidiče osobního automobilu značky Mazda 626 bylo nakonec zjištěno 1,05 promile alkoholu v dechu, a proto byly s řidičem zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky a řidiči. Řidič jel nejen pod vlivem alkoholu, ale také ve velké rychlosti v blízkosti základní školy.
   V sobotu dne 7. února 2009 po 23. hodině ve směru z Rudolfova do Českých Budějovic zastavili policisté cizinecké policie ke kontrole řidiče osobního automobilu značky Škoda Felicia, kdy se lustrací ve slovenské policejní evidenci potvrdila skutečnost, že řidič slovenské státní příslušnosti není držitelem žádného příslušného řidičského oprávnění. Řidiči bylo sděleno podezření pro trestný čin řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění.
   V pondělí dne 9. února 2009 ve 14 hodin byl v obci České Velenice policejní hlídkou cizinecké policie kontrolován řidič, který na výzvu předložil občanský a řídičský průkaz patřící jiné osobě. Tento muž totiž své doklady předložit nemohl, jelikož má zákaz řízení motorových vozidel vydaný Okresním soudem Uherské Hradiště s nabytím právní moci dne 27. listopadu 2008 a platný do 21.9.2010. Po provedení orientační dechové zkoušky
na přítomnost alkoholu v dechu byla řidiči naměřena hodnota 2,97 promile a po opětovné zkoušce hodnota 2,98 promile. S nepoučitelným řidičem byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí, pro řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění a pro ohrožení pod vlivem návykové látky.
   Při součinnostní pobytové kontrole policistů cizinecké policie a obvodního oddělení Lišov a Trhové Sviny zaměřené na pátrání po osobách, na kontrolu oprávnění k pobytu cizinců na území ČR a na povinnosti ubytovatelů, policisté vyřešili jeden správní delikt a uložili tři blokové pokuty k celkovému počtu 17 kontrolovaných osob. Správního deliktu ve smyslu zákona o pobytu cizinců se osoba dopustila tím, že nepředložila na požádání policii
ke kontrole domovní knihu. Blokové pokuty byly uloženy vietnamským státním příslušníkům za nesplnění povinnosti prokázat totožnost podle zákona o pobytu cizinců.

nprap.  Marie  Russfellová  DiS.  - 11.2.2009

 

vytisknout  e-mailem