Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Případy neoprávněných pobytů

Policisté cizinecké policie řešili v týdnu od 26. 9. do 2. 10. 2011 celkem 83 případů nelegální migrace. Nejčastěji se opět jednalo o případy cizinců dlouhodobě se zdržujících na území našeho státu po skončení platnosti oprávnění k pobytu a po uložení správního vyhoštění. Tito cizinci měli často snahu prokazovat se doklady se změněnou identitou nebo pozměnit doklad do podoby legálního dokladu.  

Nelegální migrace na mezinárodních letištích
 
     Na mezinárodním letišti Praha – Ruzyně bylo zjištěno 20 nelegálně pobývajících cizinců, z toho u 17 osob byl zjištěn pobyt po překročení doby stanovené vízem. Nejvíce se opět jednalo o státní příslušníky Ruska (4 osoby). 
 
Nelegální pobyt zjištěný na teritoriu krajských ředitelství policie
 
     V 39. týdnu bylo zjištěno 63 cizinců, kteří se na území České republiky nacházeli v nelegálním postavení. Většina z nich byla zjištěna v Praze (57,1 %). Z celkového počtu všech zjištěných cizinců se jednalo v 34,9 % o státní příslušníky Ukrajiny.
 
     Cizinců, kteří pobývali na území ČR, přestože byli zařazeni do evidence nežádoucích osob, bylo zjištěno 15. Z kontrolovaných osob bylo zjištěno 5 cizinců, kteří procházeli lustrací SIS čl. 96 – odmítnutí vstupu do schengenského prostoru. Na základě readmisních dohod se sousedními státy bylo vráceno pozemní cestou do ČR ze SRN 7 osob. Většina osob byla zadržena na německých dálničních úsecích, všechny měly zákaz vstupu do SRN, některé s dobou neomezenou. Na základě Dublinské úmluvy bylo vráceno leteckou cestou celkem 5 osob.
 
     Nejčastěji jsou stále zjišťováni cizinci, kteří se zdržují na území našeho státu bez povolení k pobytu po opakovaně vydaném rozhodnutí o správním vyhoštění.   Jedná se stále nejvíce o státní příslušníky Ukrajiny.
 
            U kontrolovaného ukrajinského státního příslušníka bylo zjištěno, že přicestoval na území republiky již 29. 6. 2002 na základě krátkodobého víza. Pobyt si nezlegalizoval a v roce 2003 mu bylo uděleno správní vyhoštění z území ČR. Českou republiku však neopustil, opatřil si hraniční průvodku se jménem jiného cizince a pobýval dále na území bez cestovního dokladu a platného víza.
 
            V Praze byl kontrolován čínský státní příslušník, který předložil cestovní doklad bez víza. Lustrací bylo zjištěno, že mu bylo 14. 4. 2005 vydáno rozhodnutí o správním vyhoštění na dobu 5 let a byl zařazen do evidence nežádoucích osob do 2010. V roce 2005 bylo s cizincem zahájeno řízení o poskytnutí mezinárodní ochrany, které bylo zamítnuto a od 27. 11. 2006 pobývá na území neoprávněně. Cizinec na území České republiky přicestoval nelegálně v roce 2002 v úkrytu zavazadlového prostoru automobilu bez platného cestovního dokladu a bez víza. Cestovní pas mu byl následně zaslán převaděčem.
 
            V uvedeném týdnu byly zaznamenány 2 padělané doklady a jedno pozměněné pobytové vízum, jimiž se cizinci prokazovali:
 
      V Jihočeském kraji se státní příslušník Makedonie prokázal při dálniční kontrole padělanou ID kartou Bulharska.
 
     V Praze se vietnamský státní příslušník prokazoval policistům odboru cizinecké policie pozměněným cestovním dokladem. Cizinec změnil platnost svého pobytového víza o 15 měsíců z důvodu prodloužení pobytu na území ČR, který byl ukončen k 1. 3. 2011.
 
     Moldavský státní příslušník se v Praze prokazoval policistům cizinecké policie při pobytové kontrole padělaným občanským průkazem Rumunska s dobou platnosti od 22. 11. 2006. Cizinec tak učinil z důvodu zlegalizování si pobytu na území ČR. Platnost legálního pobytu na území ČR cizinci skončila 31. 1. 2008.
 
     Jeden kontrolovaný státní příslušník Ukrajiny se pohyboval po území ČR bez cestovního dokladu a jeden státní příslušník Ukrajiny se prokázal dokladem, který byl evidován v SIS čl.99  jako ztracený.
 
Ve sledovaném týdnu byli zjištěni 4 cizí státní příslušníci, kteří vykonávali práci, bez platného povolení k zaměstnání.     
 

 

vytisknout  e-mailem