Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Případy nelegální migrace

Celkem 74 případů nelegální migrace řešili policisté cizinecké policie v období od 5. do 11. září 2011. 

Situace na mezinárodních letištích
 
     Na mezinárodním letišti Praha – Ruzyně bylo zjištěno 18 nelegálně pobývajících cizinců, u 17 cizinců byl zjištěn pobyt po uplynutí doby stanovené vízem.  Státní příslušník Konga se policistům ICP Praha Ruzyně prokázal padělekem pobytového průkazu totožnosti Francie.
     Na mezinárodním letišti v Pardubicích byl zjištěn nelegální pobyt na území ČR státní příslušnice Ruska.
 
Nelegální migrace zjištěná na teritoriu krajských ředitelství policie
 
     V 36. týdnu bylo zjištěno 56 cizinců, kteří se na území České republiky nacházeli v nelegálním postavení. Většina z nich byla zjištěna v Praze (62,5%). Nejvíce se opět jednalo o státní příslušníky Ukrajiny 25 osob (44,6%).  
     Do evidence nežádoucích osob bylo zařazeno 9 cizinců, kteřým byl udělen zákaz pobytu
     Na základě readmisních dohod bylo vráceno do ČR 9 osob. Šest občanů Srbska cestovalo v linkovém autobusu Eurolines z ČR po dálnici D8/BAB17 a měli zákaz vstupu a pobytu na území SRN. Vietnamský státní příslušník nedisponoval vízem pro pobyt v SRN a byl zajištěn v mezinárodním rychlíku do Drážďan. 
     Na základě Dublinské úmluvy byl vrácen do ČR státní příslušník Afghánistánu z belgického království.
 
Nejčastěji jsou stále zjišťováni cizinci, kteří se dlouhodobě zdržují na území našeho státu bez povolení k pobytu. Jedná se nejvíce o státní příslušníky Ukrajiny:
V Moravskoslezském kraji se dostavil státní příslušník Ukrajiny za účelem nahlášení ztráty svého cestovního dokladu. Lustrací osoby bylo zjištěno, že procházela v evidenci nežádoucích osob a schengenském informačním systému. Cizinec byl rozsudkem soudu ve Frýdku-Místku dne 18. 3. 2011 odsouzen k trestu vyhoštění z území ČR na 5 let.
Kontrolou občana Slovenské republiky, policejní hlídkou OCP Olomouckého kraje, bylo zjištěno, že je veden v evidenci nežádoucích osob s platností od roku 1995 do 31. 12. 2999. Dalším šetřením bylo vyhledáno, že osoba přicestovala do ČR dne 30. 8. 2011, přičemž nerespektovala soudní rozhodnutí.
K ukrajinskému státnímu příslušníkovi bylo v Praze zjištěno, že pobývá na území ČR bez platného cestovního dokladu a bez platného povolení k pobytu od 23. 12. 1991.
V rámci policejní akce „Metro 5“ nepředložil ukrajinský státní příslušník při kontrole platný cestovní doklad. V policejních evidencích bylo zjištěno, že mu bylo dne 22. 10. 2003 na ICP Pardubice uloženo správní vyhoštění na dobu 3 let, dne 25. 2. 2005 na ICP Hradec Králové uloženo správní vyhoštění na dobu 10 let. V roce 2005 si cizinec podal žádost o mezinárodní ochranu, která byla ukončena rozhodnutím o jejím neudělení. Následnou lustrací bylo zjištěno, že je osoba zařazena do evidence nežádoucích osob od 26. 2. 2005 do 26. 2. 2015.
 
V uvedeném týdnu bylo zjištěno 9 cizích státních příslušníků, převážně při pracovní činnosti na stavbách, kteří byli zaměstnáni bez platného povolení k zaměstnání. Jednalo se o sedm státních příslušníků Ukrajiny, jednoho státního příslušníka Mongolska a jednoho stítního příslušníka Číny.
 
Byly zaznamenány pouze dva padělané doklady, jimiž se cizinci prokazovali:
Padělaný řidičský průkaz Rumunska byl zjištěn u státního příslušníka Ukrajiny, který se jím prokazoval při policejní kontrole jako svým pravým dokladem a tím se snažil zlegalizovat pobyt na území České republiky. Lustrací bylo zjištěno, že kontrolovaný cizinec neumí rumunsky a na území ČR pobývá neoprávněně v rozporu s trestním příkazem vydaným pro Prahu, kterým byl odsouzen k trestu vyhoštění z území ČR v trvání tří let. Cizinec byl v minulosti pro stejné jednání již řešen jak soudním tak správním rozhodnutím, stejného činu se tak dopouští opakovaně. Uvedený cizinec byl zařazen do evidence nežádoucích osob a to od 18. 7. 2010 - 18. 7. 2016.
 
Zlínském kraji byl zajištěn padělek dokladu o zdravotním pojištění u občana Ukrajiny, kdy údaje platnosti v něm byly přepsané.
 
tabulka kraj 27.bmp
 

vytisknout  e-mailem