Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Případy nelegální migrace

Policisté cizinecké policie v týdnu od 4.-10. dubna 2011 řešili celkem 68 cizinců, kteří na našem území pobývali neoprávněně. Nejčastějším prohřeškem cizinců byl pobyt po skončení platnosti víza.  

   Situace na mezinárodním letišti Ruzyně
  
     Na mezinárodním letišti Praha - Ruzyně bylo ve 14. týdnu zjištěno 19cizích státních příslušníků, kteří se neoprávněně zdržovali na území České republiky. Ve všech případech se jednalo o cizince, kteří pobývali neoprávněně na území našeho státu, většinou jako tranzitující cestující. Byla zjištěna skupina 11 státních příslušníků Uzbekistánu, kteří přicestovali jako tranzitující cestující linkou z Taškentu a téhož dne měli pokračovat linkou do Moskvy. Neměli udělené letištní vízum opravňující k pobytu na území ČR. Jednalo se většinou muže ve věkové hranici 22-50 let.
Státní příslušník Pákistánu cestující z Dubaje do Paříže se prokázal cestovním pasem Pakistánu, který obsahoval neoprávněně provedené změny a pobýval v tranzitním prostoru bez víza. Z ostatních státních příslušností se jednalo o dva příslušníky Ruska a po jedné osobě Arménie, Egypta, Iráku, Saudské Arábie a Ukrajiny.
 
  Nelegální migrace u krajských ředitelství policie
 
     V uvedeném týdnu bylo zjištěno 49 cizinců, kteří se nacházeli v nelegálním postavení na území České republiky po překročení doby platnosti povoleného pobytu. Nejvíce odhalených nelegálně pobývajících cizinců, celkem 21, pocházelo z Ukrajiny. Většině z těchto osob bylo v minulosti zrušeno povolení k pobytu a vydáno rozhodnutí o správním vyhoštění. Tři kontrolovaní Ukrajinci se v Praze pohybovali bez víza a cestovního dokladu, další byl veden v evidenci nežádoucích osob a prokazoval se cestovním dokladem s vytrženými stránkami. V Jižních Čechách se jeden ukrajinský státní příslušník prokazoval bulharským pozměněným cestovním dokladem, u druhého byl zjištěn neoprávněný pobyt na území od roku 2005. V Jihomoravském kraji bylo u ukrajinského občana zjištěno, že byl několikrát pravomocně odsouzen, pohyboval se bez cestovního dokldu a víza.   Pět nelegálně pobývajících osob mělo běloruskou státní příslušnost. Žena běloruské národnosti, která učinila prohlášení o mezinárodní ochraně již potřetí, přicestovala vlakem v roce 2000 a byla vedena v evidenci nežádoucích osob od roku 2005-2008. Další osobě běloruské národnosti bylo uloženo správní vyhoštění na dobu neurčitou již v roce 1998. Dále byli zjištěni čtyři čínští státní příslušníci, kteří se sami dostavili s žádostí o vycestování nebo zlegalizování pobytu. Jedna osoba měla uloženo správní vyhoštění na 2 roky, byla zařazena do evidence nežádoucích osob, podala si žádost o udělení mezinárodní ochrany, které bylo zastaveno. Další občan Číny byl obviněn ze spáchání trestného činu podplácení dle 161 odst. 1,2 trestního zákona a to formou spolupachatelství, byl mu udělen trest vyhoštění ve výměře 3 let. Přesto se neustále pohyboval po území našeho státu. Z dalších osob byli zjištěni čtyři mongolští státní příslušnícičtyři vietnamští státní příslušníci, tři občané Ruska, dva státní příslušníci Nigérie, dva státní příslušníci Turecka a po jedné osobě Iráku, Kyrgyzstánu, Litvy a jedné osoby bez státní příslušnosti.

Tabulka kraj 8.bmp

vytisknout  e-mailem