Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Případy nelegální migrace

V týdnu od 19. do 25. září 2011 řešili policisté cizinecké policie celkem 82 případů nelegální migrace. Stále jsou zjišťovány případy cizinců dlouhodobě se zdržujících na území našeho státu po skončení platnosti pobytového oprávnění a po uložení správního vyhoštění a nelegálně zaměstnávaní cizinci bez povolení úřadů práce. Na mezinárodním letišti je nejčastějším přestupkem překročení doby platnosti víza a prokazování se padělaným oprávněním k pobytu.  

Situace na mezinárodních letištích
 
     Na mezinárodním letišti Praha – Ruzyně bylo zjištěno 16 nelegálně pobývajících cizinců, u všech osob byl zjištěn pobyt po překročení doby stanovené vízem. Nejvíce se jednalo o státní příslušníky Ruska (4 osoby) a Ukrajiny (4 osoby). Jedna osoba byla zjištěna při nelegální migraci, jednalo se o státního příslušníka Ghany.
 
 Nelegální pobyt zjištěný na teritoriu krajských ředitelství policie
 
     V 38. týdnu bylo zjištěno 66 cizinců, kteří se na území České republiky nacházeli v nelegálním postavení. Většina z nich byla zjištěna v Praze (74,2%). Z celkového počtu všech zjištěných cizinců se jednalo zejména o státní příslušníky Ukrajiny (30,4%).  Policisté zjistili 15 cizinců, kteří pobývali na území ČR, přestože byli zařazeni do evidence nežádoucích osob. Na základě readmisních dohodse sousedními státy bylo vráceno pozemní cestou do ČR ze SRN 6 osob.  
 
Nejčastěji jsou stále zjišťováni cizinci, kteří se zdržují na území našeho státu bez povolení k pobytu po opakovaně vydaném rozhodnutí o správním vyhoštění.  Jedná se nejvíce o státní příslušníky Ukrajiny.
 
V Praze byl zajištěn státní příslušník Ukrajiny, který pobýval na území neoprávněně. Lustrací v evidencích Policie ČR bylo zjištěno, že cizinci bylo v roce 2004 za jeho neoprávněný pobyt vydáno rozhodnutí o správním vyhoštění na dobu 3 let s dobou na vycestování do 13.12.2004. Cizinec území České republiky neopustil a zdržoval se na území bez platného víza až do 18.09.2011 kdy byl zajištěn.
 
Ve třech případech byly zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu Napomáhání k nelegálnímu pobytu na území ČR:
 
V Libereckém kraji předložil občan ČR svůj oddací list Nigérie na matričním úřadu s cílem získat český oddací list, na základě kterého měl v úmyslu napomoci k pobytu na území ČR státnímu  příslušníkovi Nigerie. Na předloženém oddacím listu Nigérie se nachází padělané razítko ověřující podpis tzv. (superlegalizace), padělané velké kulaté razítko se státním znakem a padělaný podpis ověřujícího úředníka velvyslanectví ČR v Abuji. Provedeným šetřením bylo zjištěno, že jmenovaný měl v Nigérii dne 13.09.2010 ve městě Lagos uzavřít sňatek s osobou  státní příslušnosti Nigérie, ale lustrací v dostupných evidencích policie bylo zjištěno, že se nemohl účastnit svého svatebního obřadu, neboť neměl a do současné doby nemá vydaný cestovní doklad.
 
V uvedeném týdnu bylo zaznamenáno 6 padělaných dokladů, jimiž se cizinci prokazovali:
 
V Praze byl kontrolován muž prokazující se cestovním dokladem Ukrajiny. Lustrací bylo zjištěno, že se jedná o osobu v evidenci nežádoucích osob na dřívější jméno a v současné době vystupuje pod novou identitou. Cizinec byl z ČR vyhoštěn dne 08.10.2008 a od 27.02.2011 kdy přicestoval do ČR na změněné příjmení, se zdržuje na území ČR neoprávněně.
 
V uvedeném týdnu bylo zjištěno 6 cizích státních příslušníků, kteří vykonávali většinou stavební činnosti, bez platného povolení k zaměstnání.  
 
tabulka kraj 29.bmp
  

 

vytisknout  e-mailem