Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Případy, na kterých se KÚP podílel

Zajímavé mediální kauzy 

pilcik.jpg
Pilčík (nar. 1891) - Přestože měl mezi obyvateli Sence (okr. Plzeň-sever), kde bydlel, pověst hodného člověka, byl zákeřný a nelítostný zločinec. Využil politických poměrů v ČSR po roce 1948 a nabízel lidem, toužícím emigrovat, že jim umožní tajný přechod do Bavorska. Ve skutečnosti je ale zavraždil, mrtvoly různě uschoval a majetek obětí si přivlastnil. Je prokázáno, že Pilčík usmrtil 17. března 1951 Renatu Balleyovou a jejího otce Emanuella, když přespávali v hájence Lipovka u Nekmíře.

Přímo sadisticky se choval vůči 12leté dívce, příbuzné Balleyových. Neusmrtil ji, nýbrž ji schovával znehybněnou zhruba dva měsíce v kozím chlívku. Tuto svoji oběť sexuálně zneužíval. Aby nemohla křičet, obložil ji hlavu vystlanou bedýnkou, s přívodem vzduchu pomocí rourky. Dívka musela psát fingované dopisy – jakoby z Bavorska – které měly být pro příbuzné Balleyových (a pro další případné zájemce) dokladem, že se ilegální přechod hranice vydařil a že jsou Pilčíkovi „zákazníci" živi a zdrávi.

Po Pilčíkově usvědčení 8. září 1951 bylo v jeho domě nalezeno velké množství šperků, oděvů, bot a kufrů. Kriminalisté proto předpokládali, že počet zavražděných obětí bude minimálně 5. Dne 9. září 1951 spáchal ve vazbě sebevraždu uškrcením dvěma kapesníky.

V tomto případě sehrála významnou roli při zjišťování totožnosti Pilčíkových obětí antropologická expertiza.

vytisknout  e-mailem