Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Případné investice si dobře promyslete

Jindřichův Hradec – Podvedená žena přišla o více než půl milionu korun. 

Investovat do drahých kovů se ke konci měsíce dubna rozhodla žena z Jindřichohradecka. Na sociálních sítích shlédla video, ve kterém vystupovala známá osobnost, která radila, jak lze pomocí investic získat pohádkové jmění. U videa byl přiložen odkaz, kterým byla žena přesměrována na webové stránky společnosti ZEN, na kterých vyplnila údaje ke své osobě včetně telefonního čísla. Záhy byla kontaktována mužem vystupujícím pod jménem Eden Malković, který navedl ženu k dalším krokům, díky kterým se měla její investice zhodnotit. Poškozená postupovala podle pokynů a ihned zaslala na investiční účet 500 tisíc korun. Poté byla podvodníkem opětovně kontaktována s legendou, že peníze v pořádku dorazily a že jí i s výdělkem, který měl činit 316 tisíc korun, budou do dvou dnů vráceny na její účet. V tentýž den byla kontaktována dalším mužem, vystupujícím pod jménem Balog, který ženu ještě přesvědčil k instalaci aplikace, která bude spolupracovat s jejím investičním účtem. Díky této aplikaci však získal vzdálený přístup k jejímu počítači a z jejího účtu jí bylo ještě odčerpáno dalších 167 tisíc korun. Poškozená tak přišla celkem o 667 tisíc korun.

Policisté věc dne 22. května 2023 zaevidovali a zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu.

Policisté tímto znovu apelují na obezřetnost. 

Pamatujte, že v případě investování je riziko výhradně na straně investora. Volte proto pro zhodnocování svých peněz jen ověřené a renomované investiční společnosti.

Nepodléhejte manipulativnímu jednání, fiktivnímu doporučení celebrit a už vůbec ne slibům zaručených investic bez rizika.

Nikdy neposkytujte vzdálený přístup k Vašemu počítači nikomu, koho neznáte. Neposkytujte ani žádné Vaše osobní informace, nebo informace o Vašem bankovnictví.

nprap. Věra Mžiková, jh.pis@pcr.cz

23. května 2023

vytisknout  e-mailem