Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Případ ZENON – ukončení vyšetřování

Kriminalisté sekce finanční kriminality Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ), kteří jsou zařazeni v pracovním týmu Daňová Kobra, v těchto dnech navrhli státnímu zástupci Městského státního zastupitelství v Praze obžalovat 8 osob ze zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. 

Případ s krycím názvem ZENON se týkal předstíraných obchodů v rámci tuzemského i mezinárodního řetězce různých obchodních společností (včetně společností fiktivních), které měly být vytvořeny jen za účelem neoprávněného čerpání nadměrného odpočtu daně z přidané hodnoty v České republice.

Členům Daňové Kobry se v průběhu vyšetřování podařilo ustanovit několik takových společností. Jedním z dílčích útoků proti zájmu státu na řádné vyměření daně byly i fiktivní obchody s tzv. nanodisky, což byl vůbec první případ Daňové Kobry, o kterém byla veřejnost informována.

V rámci tohoto skutkově složitého případu však nezůstalo jen u trestněprávní kvalifikace zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Další osoby, které měly být hlavním pachatelům nápomocny, byly obviněny z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby či legalizace výnosů z trestné činnosti. Celkový počet obviněných osob dosáhl čísla 13.

Ačkoliv se těmto osobám mělo podařit vylákat ze státního rozpočtu bezmála 50 milionů korun, kdy o vyplacení dalších cca 550 milionů se měli pokusit, většina výnosů z trestné činnosti byla policejním orgánem obviněným odňata jako tzv. náhradní hodnota. Zajištěna tak u nich byla nejenom peněžní hotovost, ale i cennosti, automobil či nemovitosti.

Obviněným hrozí v případě pravomocného odsouzení tresty odnětí svobody v rozmezí od 5 do 10 let.

Celé vyšetřování probíhalo za aktivní spolupráce Generálního finančního ředitelství a Finančního analytického úřadu.

Fotografie a videa z realizace případu Zenon jsou k dispozici v předchozí tiskové zprávě - ZDE.
 

plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
19. července 2017

vytisknout  e-mailem