Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Případ vraždy – podezřelá zadržena v Německu

Jihočeský kraj - Zavražděný muž nalezený v lese u Nové Pece „má“ již svého vraha. 

Několika měsíční práce jihočeských a německých kriminalistů se zapojením dalších zahraničních kolegů přinesla své ovoce. Kriminalisté z „mord party“ dnes potvrdili horkou novinku. Němečtí kolegové zadrželi ženu podezřelou z loňského zločinu vraždy.  Obětí vraždy byl muž nalezený loni koncem roku u Nové Pece pohozený v lese. Zadržená a nyní vyšetřovaná žena, podezřelá z vraždy, byla manželkou oběti.

Společným vyšetřováním kriminalisté zjistili nejdříve totožnost zavražděného, jde o devětašedesátiletého muže bydlícího v obci Laberweinting v Německu. K totožnosti zavražděného nejvíce přispěla při soudní pitvě objevená protéza kyčelního kloubu. Jihočeští kriminalisté od počátku pracovali s verzí, že zavražděný je možná cizinec a místem vraždy není Česká republika. Proto hned od počátku komunikovali s rakouskými i německými kolegy. Tato hypotéza se jim potvrdila a pomocí objevené protézy, cestou mezinárodní policejní spolupráce, Jihočeši zjistili, že mrtvým je státní příslušník Anglie, žijící v Německu u Straubingu. Tyto, pro případ velmi zásadní informace, ihned předali německým kolegům.

Jakmile byla zjištěna totožnost oběti, kriminální policie Straubing se zapojila do vyšetřování tohoto případu vraždy k objasnění všech skutečností souvisejících s tímto případem na německé straně.  Společný vyšetřovací tým nesl název SCHWARZENBERG.

Členové týmu se navzájem informovali o všech provedených a velmi náročných šetřeních. Bez ohledu na hranice si kriminalisté nepřetržitě vyměňovali všechny zjištěné informace.    

Pro kriminalisty tento případ vyvrcholil v úterý 12. února 2019. Kriminalisté se souhlasem německého státního zástupce provedli domovní prohlídky v domě zavražděného a také prohlídky podnikatelských prostor jeho podezřelé manželky v Mnichově. Kriminalisté ze Straubingu zapojili do celé akce kolegy z pohotovostní jednotky policejního prezídia a také podpůrné operativní skupiny.  

Policisté při domovních prohlídkách zajistili datové nosiče a další důkazní materiál. V rámci této policejní operace byla šedesátiletá manželka zavražděného na základě vydaného zatykače zadržena, respektive zatčena.   

Hned včera rozhodly justiční orgány v Regensburgu o uvalení vazby. S ohledem na probíhající vyšetřování podezřelé a prováděné úkony není zatím možné k případu uvádět více podrobností.

Tato velmi úzká mezinárodní spolupráce elitních kriminalistů tak zjednala zavražděnému muži  spravedlnost. Jihočeši v rámci celého tohoto náročného případu, který zpočátku vypadal velmi beznadějně, spolupracovali nejen s německými kolegy, ale také s policejními orgány v Rakousku a Velké Británii.

mjr. Mgr. Bc. Jiří Matzner, krpc.pio@pcr.cz

13. února 2019

vytisknout  e-mailem