Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Případ tragické smrti šestiletého chlapce na koupališti v Českém Dubu pokročil do fáze vyšetřování.

LIBERECKO - Okolnosti smutné události jsme prověřovali řadu měsíců. 

Vyšetřovatelka služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Policie ČR v Liberci ukončila po dlouhých měsících prověřování okolností úmrtí šestiletého chlapce, který zemřel 7. července roku 2020 v nemocničním zařízení den potom, co se topil na koupališti v Českém Dubu. Do areálu koupaliště ho 6. července 2020 přivedli spolu s dalšími zhruba šedesáti dětmi vedoucí letního tábora, jehož byl účastníkem.

Na základě analýzy rozsáhlých zadokumentovaných podkladů k případu, které obsahují i odborné znalecké posudky, dospěla vyšetřovatelka k závěru, že je za chlapcovu smrt odpovědný jeden z vedoucích pracovníků tábora a počátkem tohoto měsíce  ho obvinila z přečinu usmrcení z nedbalosti. Dnes ho poprvé vyslechla jako obviněného.

Tento muž na místě vůbec neprověřil u jednotlivých dětí jejich plavecké schopnosti a nezajistil nad nimi dostatečný dozor ve vodě.  Z jeho pracovní smlouvy navíc vyplynulo, že ani  nebyl oprávněn  k tomu, aby s dětmi podnikal aktivity mimo základnu tábořiště. Jinými slovy s dětmi na koupališti vůbec neměl být.  A protože se obviněný neřídil stanovenými zásadami bezpečnosti a hrubě je porušil, došlo k tomu, že se chlapec, na kterého nikdo nedával dostatečný pozor, topil. Jeho bezvládné tělo vynesly z vody nezletilé účastnice tábora, které na hocha v bezvědomí zareagovaly dříve, než lidé , které měli děti hlídat.

I přes  okamžité poskytnutí laické první pomoci a intenzivní lékařskou péči v nemocničním zařízení chlapec na vážné zdravotní následky  tonutí následující den zemřel. Obviněnému v této souvislosti hrozí odnětí svobody od jednoho roku do šesti let.

28. 3. 2022
por. Bc. Ivana Baláková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem