Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Případ mrtvého muže v septiku jde k soudu

KRAJ - Vyšetřování vraždy je skončeno, obviněnému hrozí až 18leté vězení. 

Vyšetřovatel ukončil vyšetřování případu ze dne 17. 2. 2015, kdy byl v odkalovací jímce na zahradě domu v Nové Vsi na Rychnovsku nalezen mrtvý 57letý muž (http://www.policie.cz/clanek/mrtvy-muz-v-septiku.aspx).
 
Krajskému státnímu zástupci zaslal kompletní spisový materiál  s návrhem na  podání obžaloby pro trestné činy vraždy ve stadiu pokusu, usmrcení z nedbalosti a těžkého ublížení na zdraví dozorujícímu .
 
Závěry půl ročního vyšetřování jednoznačně dosvědčují původní a jedinou verzi, že za smrtí poškozeného muže z Nové Vsi stojí 35letý muž, kterého kriminalisté z tohoto jednání obvinili  v den nálezu mrtvého těla . Muž je po celou dobu stíhán vazebně a hrozí mu až 18leté vězení.
Vyšetřovatelé zjistili, že se obviněný muž k poškozenému nastěhoval v září 2014. Ze strany obviněného muže byly od samého počátku na denním pořádku slovní i fyzické útoky. Jedná se o osobnost prudce agresivní povahy se silnou závislostí na alkoholu. Jeho útoky vyvrcholily v polovině prosince 2014, kdy starší muž skončil v bezvědomí s tříštivými zlomeninami lebečních kostí. Bezvládného těžce zraněného muže nechal ležet v domě bez pomoci a odešel do místní restaurace. Lékařskou pomoc přivolal až po intervenci jednoho ze svědků, který ho upozornil, že pokud muž zemře, bude souzen pro vraždu.
 
Poškozený byl v nemocniční péči až do Silvestra. Po propuštění do domácího ošetřování ale útoky ze strany obviněného pokračovaly. Kriminalisté jsou přesvědčeni, že v první polovině ledna roku 2015 při jednom z dalších fyzických útoků zasadil poškozenému nejméně osm ran do hlavy a aniž by se přesvědčil, zda muž žije, vhodil jeho bezvládné tělo do odkalovací jímky na zahradě domu, kde muž zemřel na následky silného podchlazení. V té době byl „pouze“ v bezvědomí a dle vyjádření lékařů umíral ještě několik hodin. Pokud by mu byla poskytnuta včasná lékařská pomoc, mohl by žít.
Obviněný muž všem známým i rodině tvrdil, že poškozený muž žije, že je s ním v kontaktu a v domku bydlel až do svého zadržení.
 
Poté, když se muž nedostavil na policii na základě předvolání k výpovědi pro předchozí těžké ublížení na zdraví, začali ho policisté shánět. Hlídka policistů z Obvodního oddělení Týniště nad Orlicí  muže nalezla při důkladné prohlídce okolí domku v septiku. Okamžitě se rozjelo rozsáhlé vyšetřování.
 
Obviněný muž byl v minulosti opakovaně odsouzen pro trestný činu majetkového charakteru. K činu se nedoznává, s policisty nespolupracuje a odmítl i vyšetření na detektoru lži. Kriminalisté jsou o jeho vině však jednoznačně přesvědčeni.
 
mjr. Mgr. Ivana Ježková
tel.: 602 651 187

vytisknout  e-mailem