Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Případ jako z detektivky

Praha 15. února 2012 – Detektivové ÚOOZ společně s kolegy z ÚRN zadrželi muže podezřelého z vraždy a vydírání. Případ byl objasněn po dvanácti dnech. 

Začátkem tohoto týdne zahájili detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu trestní stíhání osmatřicetiletého muže ze Středočeského kraje pro zvlášť závažný zločin vraždy, pokus zvlášť závažného zločinu vydírání a přečin neoprávněného užívání cizí věci.
 
Prvního února letošního roku se na detektivy ÚOOZ obrátila žena z Prahy s tím, že na svůj mobilní telefon obdržela z mobilu svého muže zprávu ve smyslu: „Máme Vašeho manžela, chceme 10 milionů“. Detektivové okamžitě provedli prvotní šetření a zjistili, že šestašedesátiletý manžel oznamovatelky je skutečně nezvěstný a spolu s ním zmizel i jeho osobní automobil. Po muži i vozidle bylo okamžitě vyhlášeno celostátní pátrání. Na mobil oznamovatelky zatím opakovaně přicházely vyděračské SMS, požadující uvedenou finanční hotovost za to, že manželovi nebude ublíženo.
 
O čtyři dny později bylo na jednom ze sídlišť v Praze nalezeno zaparkované hledané vozidlo. Po následném ohledání vozidla bylo v zavazadlovém prostoru nalezeno tělo pohřešovaného. Soudní pitva potvrdila, že muž zemřel násilnou smrtí.
 
Usilovná detektivní práce přivedla velmi rychle policisty ÚOOZ na stopu podezřelého muže. Vzhledem k tomu, že vyděračské SMS neustaly, rozhodli se detektivové ve spolupráci s manželkou zavražděného nastražit na pachatele léčku. Podle instrukcí vyděrače zanechali v neděli 12. února 2012 na určeném místě igelitový pytel. Téhož dne byl pak po jeho vyzvednutí na dálnici D5 ve večerních hodinách podezřelý zadržen příslušníky Útvaru rychlého nasazení.
 
K trestné činnosti se obviněný, který neměl v minulosti žádné problémy se zákonem, posléze detektivům doznal. K hrůznému činu ho s největší pravděpodobností dohnala finanční tíseň. Proto navštívil známého v místě jeho bydliště a požadoval po něm pomoc. Jednání se však nevyvíjelo tak, jak si obviněný představoval. Po fyzickém napadení a usmrcení poškozeného naložil obviněný bezvládné tělo do auta. S vozidlem pak odjel a zanechal ho na místě, kde bylo později nalezeno.
 
Obviněný muž je ve vazbě. Pokud bude uznán vinným v rozsahu obvinění, hrozí mu až výjimečný trest. Případ dozoruje Městské státní zastupitelství Praha.
 
Detektivům ÚOOZ se případ podařilo vyřešit za pouhých dvanáct dní. Pokud by však při vyšetřování mohli získat i důležité informace od mobilních operátorů, mohli se na stopu podezřelého dostat ještě dříve. Nic to však bohužel nemění na tom, že radost z vyřešeného případu má hořkou příchuť zmařeného lidského života, kterému nebylo možné zabránit.
 

Vzhledem k probíhajícímu trestnímu řízení a s ohledem na rodinu zavražděného, nebude ÚOOZ k věci poskytovat žádné podrobnější informace.

vytisknout  e-mailem