Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Případ HATE FREE objasněn

Pokreslili šest budov a vestibul metra. S ohledem na obsah symbolů jim hrozí trest odnětí svobody až na tři roky. 

V noci na čtyřiadvacátého dubna „zaútočila“ skupina několika osob na fasády podniků zapojených do vládní kampaně HATE FREE CULTURE a stěnu vestibulu metra na Karlově náměstí. „Útok“ spočíval v pokreslení, posprejování a pomalování fasád jednotlivých objektů na Vinohradech, Žižkově, či ve Vršovicích.

Pachateli vytvořené malůvky obsahovaly text a symboly, které následně hodnotili znalci v oboru. Ti ve svých posudcích došli k závěru, že jejich obsahem je projev sympatií k jednoznačně existujícím neonacistickým hnutím, která se hlásí k odkazům Třetí říše národa německého, nebo nacistického Německa, kdy obsah nápisů jednoznačně směřuje k potlačování práv a svobod a nabádá k používání násilí proti určité skupině obyvatel.

Na základě těchto faktů prošetřovali celou událost kriminalisté devátého oddělení obecné kriminalisty krajského ředitelství, zabývající se především extremismem a s ním souvisejícími delikty.

Tyto detektivy čekala od samého začátku nelehká práce, neboť jediné čím disponovali, byla jednotlivá místa činu a pár záběrů bezpečnostních kamer. Na těch navíc byly osoby, podezřelé ze shora popsaného protiprávního jednání, zachyceny pouze okrajově a velice nezřetelně.

Proto museli kriminalisté na jednu stranu důsledně, ale na druhou velice opatrně, prověřovat prostředí, ze kterého mohli pachatelé pocházet. Navíc v každém momentu prošetřování hrozilo, že se hledané osoby dozví, že po nich „jde“ kriminálka a takzvaně se ztratí v davu.

Nicméně kriminalisté žádný katastrofický scénář nepřipustili a prošetřování případu „dotáhli“ do zdárného konce.

S ohledem na různé okolnosti prošetřování začali kriminalisté případ takzvaně realizovat v druhé polovině srpna, kdy zadržování jednotlivých aktérů probíhalo až do konce minulého týdne.

Celkem kriminalisté zadrželi pět osob, ve věku od 19 do 22 let, které jsou všechny v tuto chvíli obviněny z trestných činů poškození cizí věci a projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. Za tyto delikty jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.

Prošetřování navíc ukázalo, že dva z obviněných se ještě následně dopustili dalšího protiprávního jednání, kdy počátkem července rozbili u jedné z provozoven v Praze 6 Břevnově výlohy a poškodili i její vnitřní vybavení. I v tomto případě bylo důvodem ataku to, že na průčelí provozovny byly nápisy mající souvislost s konkrétním náboženstvím.

por. Mgr. Tomáš Hulan 19. 9. 2016

vytisknout  e-mailem