Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Případ "Cisterna" ukončen

Policisté podali návrh na podání obžaloby 16 osob. 

 
            V minulém týdnu byl Útvarem odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování podán k Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze návrh na podání obžaloby šestnácti obviněných osob (15 mužů a 1 žena). Ty jsou podezřelé ze spáchání trestných činů zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby podle § 148 odst. 1, 3 písm. a) odst. 4 trestního zákona. Všem obviněným hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody na pět až dvanáct let.
 
            Podstata trestné činnosti pachatelů spočívala v krácení spotřební daně z pohonných hmot, které byly míchány s různými komoditami, kterými byly například ložiskové oleje, technologické oleje nebo technický benzín. Kromě daňových úniků se tím zásadně měnilo složení a tím i kvalita pohonných hmot. K míchání docházelo jednak tím způsobem, že navážené pohonné hmoty byly smíchány v zásobnících přímo v areálu skladišť v Leštině u Světlé, v Praze 10 a později i v Praze 5 nebo na čerpacích stanicích ovládaných některými obviněnými osobami. Druhý způsob míchání spočíval v tom, že motorová nafta či benzín byly stočeny do automobilových cisteren, následně byla do těchto vozových cisteren stočena příslušná komodita a k smíchání došlo za jízdy při rozvozu na čerpací stanice, kde byly uvedeny do volného prodeje.
 
            K trestné činnosti mělo docházet v období od začátku roku 2004 do dubna 2006. O tom, že trestní řízení bylo mimořádně náročné, svědčí skutečnost, že k obvinění pachatelů došlo již v dubnu roku 2006. Pachatelé totiž v řadě případů, za účelem zakrytí daňových úniků, prodávali pohonné hmoty nekontaktním osobám nebo fyzickým či právnickým osobám, které zcela zjevně nepodnikaly v oboru. Škoda, kterou měli obvinění způsobit státu, byla vyčíslena na bezmála 258 milionů korun.
 
             
                                                                                                                      pplk. Mgr. Roman Skřepek
                                                                                                                            rada ÚOKFK SKPV

vytisknout  e-mailem