Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Případ „břeclavských cisteren“ uzavřen

Přinášíme aktuální informace o pravomocném uzavření případu 

 
            V trestní věci, kterou vedla v letech 2004-2006 brněnská expozitura Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality padl poslední pravomocný rozsudek, kterým byl odsouzen 31letý organizátor dovozů pohonných hmot k 11letému trestu odnětí svobody ve věznici se zvýšenou ostrahou.
 
            V rámci tohoto trestního řízení bylo společně s tímto mužem obviněno a následně i odsouzeno dalších 13 osob. Hlavnímu pachateli pak bylo kladeno za vinu, že v letech 2003-2004 zosnoval a řídil trestnou činnost skupiny osob, která spočívala v krácení daně a cla a způsobil tak škodu velkého rozsahu. Tato škoda činila 188 milionů korun. Tím se dopustil zorganizování trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby dle § 10 odst. 1 písm. a) trestního zákona k § 148 odst. 1, odst. 3 písm. a, odst. 4 trestního zákona. Trestní řízení bylo mimořádně složité a časově náročné, přesto však padl první rozsudek již v roce 2006. Státní zástupce i hlavní obžalovaný se však proti rozsudku odvolali a proto ve věci nakonec rozhodoval Vrchní soud v Olomouci. Nový rozsudek tak již nabyl právní moci. 
 
            Soud potvrdil závěry vyšetřování, tedy, že v letech 2003-2004 bylo vytvořeno sdružení osob, mezi nimiž probíhala určitá dělba úkolů, a tyto osoby způsobily, že při dovozech pohonných hmot ze Slovenska do České republiky přes hraniční přechod Břeclav – dálnice nebyly pohonné hmoty zavedeny do evidence Celní správy ČR. Proto z nich také nebylo vyměřeno a vybráno clo, spotřební daň a daň z přidané hodnoty, neboť příslušné dovozní doklady byly opatřeny padělanými nebo neoprávněně užitými celními razítky. Za uvedené období tak bylo automobilovými cisternami prokazatelně provedeno 400 dovozů (asi 11,5 milionů litrů pohonných hmot).
 
 
                                                                                                                      pplk. Mgr. Roman Skřepek
                                                                                                                            rada ÚOKFK SKPV

vytisknout  e-mailem