Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Přílišná důvěřivost se skutečně nevyplácí.

KRÁLOVÉHRADECKO - Víte, kdo je za dveřmi? 

Královéhradečtí policisté se opět obrací na veřejnost s varováním před podvodníky. Žádají v této souvislosti občany, aby si dali pozor zejména v případech, kdy se dostaví do jejich domu nebo bytu pracovníci různých energetických společností. Mohou se totiž stát obětí podvodu.  Není navíc  výjimkou, že se jedná o osoby, se kterými se v dobré víře setkali již v minulosti.  Několik takových případů totiž policisté v těchto dnech zaznamenali v našem krajském městě. Upozorňují proto touto cestou občany, aby pečlivě zvážili, koho si pustí do svého domu nebo bytu.

Policisté z Obvodního oddělení policie III v Hradci Králové zahájili  úkony trestního řízení pro podezření z přečinu krádeže. Z té je podezřelý muž, který přesvědčil majitele jednoho rodinného domku v Hradci Králové, aby jej pozvali dál, neboť  musí prý zkontrolovat, „zda jim v domě vlivem tlaku vodovodního potrubí nepraskají zdi“. Majitele poslal k hlavnímu uzávěru vody do sklepních prostor a majitelku do obývacího pokoje, kde měla kontrolovat stěny, jestli pod tlakem vody nepraskají. Mezitím je prý hlasitě odněkud instruoval. Po jeho odchodu manželé však pojali podezření, že něco není v pořádku. Následně zjistili, že se jim z ložnice ztratila finanční hotovost ve výši 5 tisíc korun.  Muž se prý do přízně majitelů vloudil totiž již předchozího dne, kdy pod záminkou kontroly smlouvy na dodávku elektřiny, kterou s nimi před časem sjednával a také sepsání dodatku ke smlouvě na pojištění domu, od nich zinkasoval částku ve výši několika tisíc korun.

Policisté prověřují rovněž oznámení, které učinil minulý týden na policii 69letý muž z Nového Hradce Králové. I ten shodně uvedl, že se stal zřejmě obětí podvodníka. Muži, kterého znal z minulosti v souvislosti se smlouvou na odběr elektrické energie, a který u jeho domku nyní nečekaně zazvonil, předal bez jakéhokoliv dokladu požadovanou „zálohu za odběr elektřiny“ ve výši 3 tisíce korun.

Do třetice se „pracovník energetické společnosti“ objevil také v minulém týdnu u dveří bytu 86leté seniorky na Slezském Předměstí. Uvedl, že provádí kontrolu plynoměru a když ho pozvala dál, požádal o sklenici vody. Po jeho odchodu žena zjistila, že nemá svazek klíčů. I ona případ nahlásila na Policii ČR.

por. Mgr. Lenka Burýšková
Dne 2. dubna 2014 v 10:50

vytisknout  e-mailem