Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Přilepšit si chtěl podvodem

CHOMUTOVSKO - Podle policistů ke krádeži věcí nedošlo; Požár založila ze vzteku; Vozidlo si půjčil bez vědomí majitele. 

Vyšetřovatel chomutovské policie zahájil trestní stíhání 39letého muže, který se měl pokusit o pojistný podvod. V roce 2019 dotyčný oznámil na obvodní oddělení policie v Jirkově krádež věcí z bytu v ulici Ervěnická. Mělo se jednat o různé vybavení domácnosti včetně elektroniky, ale i oblečení, kola, zlaté šperky a podobně. Oznamovatel si škodu na údajně odcizených věcech vyčíslil na částku přesahující 900 tisíc korun. Vyplacení této částky měl zmíněný Jirkovan požadovat také po pojišťovně, u které měl předmětný byt pojištěn.

Jirkovští policisté však šetřením zjistili, že oznámená krádež měla být pouze smyšlená za účelem získání peněz z pojistky, a že k ní tedy vůbec nedošlo. Pojistné plnění pojišťovna nevyplatila, avšak pokud by k výplatě došlo, jednalo by se vzhledem k parametrům pojistné smlouvy o částku 400 tisíc korun.

Muž tak k žádným penězům nepřišel, místo toho nyní čelí obvinění z trestného činu podvodu. Pokud by byla jeho vina u soudu prokázána, hrozí mu s ohledem na škodu, kterou svým jednáním mohl způsobit, v krajním případě až pětiletý trest odnětí svobody.

 

Požár založila ze vzteku

Devátého června policisté přijali oznámení o požáru plastových kontejnerů na komunální odpad stojících vedle Hypermarketu Globus v Chomutově. Obě nádoby o objemu 1000 litrů zcela shořely. Navíc od nich chytil i reklamní poutač železničního depozitáře, celková škoda se tedy vyšplhala na 7.500 korun.

Policisté šetřením zjistili, kdo měl oheň založit. Podezřelou je 29letá žena z Chomutova, která se vzhledem k zajištěným důkazům přiznala, že v jednom z kontejnerů zapálila svým zapalovačem papír. Důvodem k založení ohně měla být nespokojenost s jejím současným životem.

Její jednání řeší policisté ve zkráceném přípravném řízení. Za trestný čin poškození cizí věci jí u soudu může hrozit trest odnětí svobody až na jeden rok, zákaz činnosti nebo propadnutí věci.

 

Vozidlo si půjčil bez vědomí majitele

Na hlídku policistů narazil minulý čtvrtek večer ke své smůle 47letý Jirkovan. Ten řídil v ulici Černovická v Chomutově osobní vozidlo zn. Ford Galaxy. Policisté při kontrole zjistili, že muž má příslušným správním orgánem vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel do července tohoto roku. Navíc vůbec nevlastní řidičské oprávnění. Kromě toho bylo dalším šetřením zjištěno, že provinilec měl vozidlo užívat neoprávněně. Půjčit si ho měl z dílny svého kamaráda bez jeho vědomí.

Na základě popsaných skutečností policisté dotyčnému sdělili podezření z trestných činů maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a neoprávněné užívání cizí věci. Podezřelému za jeho jednání může hrozit až dvouletý trest.

 

por. Mgr. Miroslava Glogovská

tisková mluvčí

Chomutov 22. června 2020

vytisknout  e-mailem