Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Přijetí českého zástupce v Europolu

Pplk. Mgr. Karel Pelán působí už osm let v Evropském policejním úřadu se sídlem v Haagu, aktuálně v jeho operačním centru. Jako zástupce Policie České republiky v Europolu se podílí na realizaci hlavního cíle této agentury Evropské unie, kterým je vymáhání práva především v oblasti boje proti mezinárodní závažné trestné činnosti a terorismu. Dnes odpoledne se s ním v budově Policejního prezidia České republiky setkal policejní prezident plk. Mgr. Bc. Tomáš Tuhý. 

Pplk. Pelán byl v poslední době mimo jiné například členem mezinárodního expertního týmu, který se přímo na místě katastrofy podílel na objasňování okolností zřícení dopravního letounu malajsijských aerolinií nad východní Ukrajinou. „V případě leteckých neštěstí Europol standardně nabízí své služby zemím, které měly na palubě zříceného letadla své občany,“ vysvětluje pplk. Pelán, „pomáhá zejména při identifikaci obětí. Naše ukrajinská mise se ovšem lišila od jiných misí tohoto druhu svou náročností.“ Europol vytvořil společný forenzní tým s Interpolem a jeho experti v obtížných podmínkách pracovali 14 i více hodin denně. Identifikovali ostatky cestujících a posádky letu MH 17 z Amsterdamu do Kuala Lumpuru a shromažďovali informace, které by mohly přispět k objasnění pádu malajsijského Boeingu 777. 
  
„Během svého působení v evropských nebo jiných orgánech a organizacích mezinárodní policejní spolupráce čeští policisté získávají neocenitelné a nenahraditelné zkušenosti, které mohou být mimořádně přínosné jak pro Policii České republiky obecně, tak pro některé její specializované složky zvlášť,“ řekl v této souvislosti policejní prezident. „Je proto naším prvořadým úkolem hledat cesty, jak těchto zkušeností co nejefektivněji využít ve prospěch plnění úkolů Policie České republiky poté, co se čeští policisté vrátí domů po skončení svého zahraničního angažmá.“
    
Předmětem rozhovoru policejního prezidenta s pplk. Pelánem byla rovněž jeho plánovaná návštěva Evropského policejního úřadu v Haagu na podzim letošního roku.   
 
 
25. srpna 2014
PhDr. Jiří Vokuš
Policejní prezidium ČR

 
Odkazy do noveho okna

Přijetí 1

Přijetí 1 

Detailní náhled

Přijetí 2

Přijetí 2 

Detailní náhled

Přijetí 3

Přijetí 3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem