Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Přichází sezóna „nočních zlodějů“!

S létem a teplým počasím přichází období vloupání do bytů, která se odehrávají v nočních hodinách. Tedy v době, kdy jsou obyvatelé bytu doma a spí! 

Jak je patrné z policejních statistik, počet případů vloupání do bytů a domů se v roce 2015, po předchozím nárůstu v roce 2013, velmi výrazně snížil. Podobný výrazný pokles byl v loňském roce zaznamenán i u jiných druhů kriminality. Pohled do policejních statistik na prvních pět měsíců letošního roku, kdy bylo oznámeno 651 případů, naznačuje pokračování v tomto pozitivním trendu. 

 

Počet nahlášených případů vloupání do bytů a domů na území Prahy v letech 2008 – 2015:

rok

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

počet případů

2272

2538

2753

2332

2051

2466

2234

1761

Podle dlouhodobých statistických výstupů se pachatelé dostávají do bytů a domů nejčastěji překonáním vstupních dveří, dále přes balkon nebo oknem. U případů vstupu oknem či přes balkon je pachatele nejčastěji překonají násilím. Většina případů vloupání se odehrává v denní době. 

 

Specifické případy vloupání do bytů a domů se však objevují téměř každoročně v letních měsících:

  • Policisté také letos během posledních měsíců zaznamenali případy, kdy pachatelé v nočních hodinách vnikali do bytů a domů překonáním pouze zabouchnutých vstupních dveří, kde však stačí zatlačit na západku zámku a dveře se otevřou.  Z bytů kradli většinou věci, které se nacházeli v předsíni (kabelky, tašky, peněženky, šperky, telefony apod). V  některých případech byla drzost zlodějů taková, že brali i věci z místností, kde spali uživatele bytů. Zde doporučujeme především na noc uzamknout dveře a klíč ponechat v zámku ve vodorovné poloze – ochrana proti bumpingu.
  • V jiných případech pachatelé využili k vniknutí do bytu či domu pootevřená okna a balkonové dveře. Zde nejčastěji kradli věci, které byly v jejich bezprostřední blízkosti. V některých případech však byla jejich drzost taková, že brali i věci z nočních stolků vedle spících nájemníků (telefony, šperky, hodinky). Zde doporučujeme zajistit pootevřená okna a balkonové dveře některým z mechanických prostředků zabraňujících úplnému otevření, případně elektronickému prostředku, který akusticky upozorní na úplné otevření.

 

Ze statistik vyplývá ještě jedna zásadní okolnost. V případě vloupání do bytů v bytových domech, ve většině případů pachatel využil skutečnosti, že vstupní dveře do domu byly nezajištěné! To znamená, že dveře byly nedovřené nebo pouze zabouchnuté. V případě zabouchnutých dveří však stačí pouze zatlačit na západku zámku a dveře se otevřou. Domovní dveře jsou tedy první a nejzásadnější překážkou, kterou musí pachatel překonat. Pokud budou domovní dveře uzamčené, většinu pachatelů to odradí!

 

 

 

por. Bc. Ladislav Beránek – 23. 6. 2016

 

vytisknout  e-mailem