Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Přibývá krádeží peněženek

PELHŘIMOVSKO: Své věci je třeba mít stále pod dohledem 

Humpolečtí policisté prověřují v poslední době zvýšené množství krádeží peněženek a to zejména v obchodech, ale i například v zábavních podnicích.
 
Jeden z posledních takových případů se stal 8. července v odpoledních hodinách v supermarketu v Hálkově ulici. Neznámý pachatel využil nepozornosti poškozené, která vybírala zboží a přitom měla na nákupním vozíku zavěšenou tašku a v ní odloženou peněženku. Pachatel peněženku s finanční hotovostí, platebními kartami a doklady odcizil a majitelce tím způsobil škodu přes dva tisíce korun.
 
„Chtěli bychom apelovat na občany, aby vhodnou prevencí těmto případům předcházeli“, řekl npor. Mgr. Tomáš Bezděk, vedoucí obvodního oddělení v Humpolci.  
 
Nejčastěji policisté řeší krádeže peněženek uložených v kabelkách, týkají se tedy zejména žen.   Klasickou situací, při níž je žena okradena, je výběr zboží v obchodě. Existuje však způsob jak se před pachatelem chránit. V žádném případě kabelku neodkládat. Nepokládat ji nebo nezavěšovat na nákupní košíky. Bezpečné místo pro kabelku je pouze v blízkosti její majitelky nejlépe v oblasti před sebou, tak aby žena na kabelku viděla. Důležité je nenechávat si kabelku otevřenou. Do tašek, které není možné uzavřít, je vhodné si cenné věci nedávat, případně peněženku nenechávat navrchu.  
 
Další situace, kdy je třeba mít se na pozoru a nenabízet zloději příležitost k okradení, je zkoušení oblečení v kabinkách. I v této situaci je třeba mít své věci neustále pod dohledem.
 
Mezi nejčastější způsoby okradení mužů patří odcizení peněženky z kapsy kalhot či bundy. V případě uložení peněženky v oděvech je nejvhodnější varianta mít peněženku ve vnitřní kapse bundy. Velmi snadné je pro zloděje i odcizení peněženky uložené v batohu na zádech.
 
Dalšími položkami na seznamu nejčastějších míst krádeží jsou restaurace a zábavní podniky. Jde např. o případy, kdy si poškozený peněženku nebo jiné cennosti ponechá v oblečení, které zůstane pověšené v šatnách nebo zavěšené na opěradlech židlí. Právě na takovou příležitost ke krádeži zloděj čeká. Mezi skupinou lidí, na které se pachatelé zaměřují, jsou dále osoby pod vlivem alkoholu. Opilý člověk spící v restauračním zařízení, venku na lavičce, v prostorech autobusového nebo vlakového nádraží nebo na jiném veřejně přístupném místě vůbec nezaznamená, že ho pachatel prohledává a okrádá. Když se poté poškozený probere, není ani s určitostí schopen si vzpomenout, kde ke krádeži došlo.
 
Mezi další místa, kde ke krádežím peněženek často dochází, patří čekárny zdravotnických zařízení, kde si lidé nechávají peněženku v oblečení, které pověsí na věšák. Věci v době návštěvy lékaře v ordinaci zůstávají v čekárně bez dozoru a pachatel může bez rizika peněženku odnést.  
 
„Jde o trestnou činnost, kterou se bohužel daří objasňovat jen velice obtížně“, dodal npor. Bezděk. Pachatelé jsou dobře organizovaní a jedná se mnohdy o celé skupiny. Osoba, která věc odcizí, ji v okamžiku předá dalšímu spolupachateli, a tudíž je prakticky nemožné zloděje přistihnout při činu. Dále si pachatel volí prostředí, které mu poskytuje anonymitu a možnost rychlého opuštění místa krádeže. Mezi typická riziková místa patří hromadné dopravní prostředky, kulturní a sportovní akce, obchodní domy, prodejny, rušné ulice, trhy a čekárny, nejčastěji v nemocnicích. Příležitosti ovšem pachatelé využijí téměř kdekoli.
 
por. Bc. Monika Pátková, komisař
19. července 2013
 

vytisknout  e-mailem