Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Přibývá krádeží jízdních kol

Jihočeský kraj – Nedávejte šanci zlodějům. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Přicházející jaro a teplé počasí láká stále větší množství lidí k tomu, aby svoje automobily či jízdu městskou hromadnou dopravou vyměnili za jízdu na kole. Cyklisté se začínají objevovat nejen na cyklostezkách, ale také na silnicích ve městech a mimo ně. Právě ve větších městech, kde se tvoří v průběhu dne dopravní kolony, představuje bicykl mnohdy nejrychlejší způsob přepravy.
 
Cyklisté však kromě řádně vybaveného kola řeší také způsob, jak svůj dopravní prostředek řádně zabezpečit, aby se nestal terčem útoku zloděje. Takovouto zkušenost má každý rok velké množství majitelů kol. Viz následující tabulka:
 
Krádeže jízdních kol v Jihočeském kraji
Rok
Počet tr.činů
Objasněno v %
Škoda v tis. Kč
2005
465
12,69
7 014
2006
400
10,75
6 149
2007
348
13,51
4 741
2008
451
20,62
6 330
2009
321
17,45
4 475
2010
390
14,87
5 653
2011
481
14,55
7 177
 
Ze statistických údajů vyplývá, že nejvíce jízdních kol bylo v loňském roce odcizeno v rámci Územního odboru České Budějovice. Jednalo se o 300 krádeží, kdy policisté objasnili 37 těchto skutků. Na dalších místech pak jsou tyto územní odbory: Jindřichův Hradec (48 krádeží), Tábor (40 krádeží), Strakonice (32 krádeží), Písek (25 krádeží), Český Krumlov (23 krádeží) a Prachatice (13 krádeží). Přičemž v Prachaticích je nejvyšší objasněnost těchto skutků. Policistům se podařilo objasnit 4 případy, tj. 30,77 %.
 
Během měsíce ledna a února tohoto roku bylo v Jihočeském kraji odcizeno už 41 jízdních kol, na Českobudějovicku bylo tradičně krádeží nejvíce, celkem 28 případů. Do statistických údajů se zapíše také krádež, ke které došlo v noci z neděle na pondělí v Třeboni. Majitelka dámského jízdního kola značky Kellys nedbala preventivních rad a své kolo nechala stát ve volně přístupném suterénu jednoho domu. Zloděj tak neměl těžkou práci. Stříbrnomodré kolo ukradl a tím způsobil jeho majitelce škodu za 4 000 korun. Po odcizeném kole i po pachateli pátrají třeboňští policisté.
 
Kola se však ztrácejí také ze společných prostor domů, tzv. koláren, kde mnohdy nepomůže ani to, že majitelé kola uzamknou lankovým zámkem. Takovýto případ se stal koncem února v Českých Budějovicích v jednom panelovém domě v Plzeňské ulici. Pachatel odcizil kolo značky LeaderFox, bílomodrostříbrné barvy, které jeho majitele uzamknul lankovým zámkem za zadní kolo a rám. Hodnotu bicyklu majitel vyčíslil na více než 6 100 korun. Neztrácejí se však pouze drahá kola, zloději nepohrdnou ani levnějším kolem, které využívají cyklisté především pro dopravu ve městech a které mnohdy nechávají stát neuzamčené s pocitem, že "starý vrak" nikdo chtíti nebude. Zloději prostě kradou vše, co je možné zpeněžit.
 
Nalezení pachatelů těchto krádeží není jednoduché také kvůli tomu, že zloději pracují rychle a mnohdy si ani lidé v okolí nevšimnou, že si kolo odváží někdo jiný než jeho pravý majitel. Zloděj pak kolo obratem nabídne k prodeji v některém z bazarů či soukromé osobě a získá tak peníze pro svoji potřebu. Pokud ještě stihne bicykl přestříkat a Vy nemáte zaznamenané výrobní číslo kola, pak ho v případě nalezení s největší pravděpodobností ani nepoznáte.
Jak se tedy co nejlépe bránit krádeži? Zde nabízíme několik preventivních rad:
 
  • Používejte vždy kvalitní bezpečnostní zámek a to nejen při odstavení jízdního kola na ulici, ale také v kolárnách či společných prostorách domů. Bicykl uzamykejte k pevnému bodu (např. k zábradlí, ke kolostavu). Na trhu je celá řada velmi kvalitních zámků. V tomto případě platí, že investovat větší částku za kvalitní zabezpečení se rozhodně vyplatí.
  • Jestliže Vaše kolo přepravujete, například na střeše či na závěsu automobilu, dbejte na to, abyste kolo řádně uzamknuli.
  • V případě, že své kolo ukládáte ve společných prostorách domu, dbejte na uzamykání vstupních dveřích do domu a také místností, kde se kola nachází. Nevpouštějte do domu nikoho cizího. Mnoho majitelů ponechává své jízdní kolo na balkonech, což může být, v případě, že bydlíte v nižších podlažích, velkým lákadlem pro zloděje.
  • Pokud musíte své kolo na několik okamžiků odstavit, vybírejte si vždy místo, na které vidíte, případně místo, kde jsou kamerové systémy. Tomu se zloději raději vyhnou.
  • Informujte se o možnosti nákupu čipů, které se umísťují do rámu kola a které usnadňují jeho identifikaci.
  • Pro případ krádeže Vašeho kola si poznamenejte jeho výrobní číslo, barevné provedení, případně pořiďte jeho fotografii, abyste mohli svůj bicykl v případě potřeby identifikovat. Ponechejte si také doklady o koupi kola.
  • Okamžitě se obraťte na policii, na linku 158, když zjistíte, že ke krádeži došlo. Čím dříve začnou policisté po pachateli pátrat, tím je větší šance, že ho dopadnou.
 
 por. Ing. Štěpánka Uhlířová, pisjc@mvcr.cz
13. března 2012
 

vytisknout  e-mailem