Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Příbory

LIBEREC – Složením dílčích fragmentů jednotlivých případů došli kriminalisté na stopu 30 letého recidivisty, který se v Liberci dopustil hned několika krádeží. 

Občasný uživatel drog si pravděpodobně kladl za cíl zvýšit svou životní úroveň. I přesto, že již v minulosti byl Okresním soudem v Liberci uznán vinným ze spáchání majetkového trestného činu, opět využil osvojených dovedností nedbaje podmínky a celkem v sedmi případech opět kradl. 

Za hranou zákona se začal pohybovat již v první polovině roku 2019. V období od února do května několikrát cíleně navštívil prodejnu s náhradními automobilovými díly a doplňky v Liberci, odkud z regálů bral elektroniku a nářadí. Během svých opakovaných návštěv odcizil desítku startovacích stanic s powerbankami, rázové utahováky či aku vrtačky. To vše v celkové hodnotě bezmála 31tisíc korun.

Po kratší odmlce se za hranou zákona ocitl opět v srpnu loňského roku. Tehdy vstoupil do obchodu s konfekcí v centru města. Již předem věděl, jakého zboží se hodlá zmocnit. Poté, co si vybral dva kusy vystaveného oblečení, zmizel s ním v převlékací kabince. Pod své kraťasy si navlékl kraťasy nové a totéž provedl i s tričkem. Pozornosti obsluhy však neunikl fakt, že do kabinky recidivista vstupoval ověšen oblečením, zatímco jeho výstup byl nejen ve spěchu, ale především s prázdnýma rukama. Záhy tak došlo k nevyhnutelnému a mladý muž byl obsluhou prodejny zadržen a vysvlečen. Ještě však před tím, než se na místo dostavili policisté, využil příležitosti a z obchodu se mu podařilo prchnout.

V září navštívil vestibul jedné sportovní haly. Ihned za vchodem objevil odloženou sportovní obuv, která mu učarovala. To, že byla o několik čísel větší, mu vůbec nevadilo. Boty rozměrů malých dětských lyží v hodnotě dva a půl tisíce korun záhy zmizely a s nimi i 30 letý lapka.   

Dvouměsíční prodlevu mezi květnem a srpnem, co se pravidelnosti krádeží týká, dohnal v listopadu. Cekem třikrát navštívil obchod s nářadím nedaleko centra města. Opakovaně zde zcizoval elektronářadí, které po vybalení z krabic, ještě mezi regály, vměstnával pod svou bundu. Bez placení se mu pak podařilo projít pokladní zónou a zmizet z prodejny. Celkově tak způsobil škodu v hodnotě více jak 12tisíc korun.
K další krádeži se odhodlal až v novém roce.
V úterý 7. ledna odpoledne si k lupu vybral prodejnu s nábytkem nedaleko obchodního centra v Liberci. Předem již věděl, proč tam jde. Měl vyhlédnutou krabici příborů, na kterou již měl odbyt. Vybrané zboží v hodnotě takřka tří tisíc korun vložil do s sebou nesené tašky a kvapným krokem zamířil k východu z prodejny. Neplatícího zákazníka si však všimla pracovnice prodejny, která zalarmovala své kolegy. Ti pak velmi rychle 30 letého Liberečana zadrželi.
Na místo přivolaní policisté převezli nenechavce na služebnu obvodního oddělení, odkud po neodkladných úkonech putoval do policejní cely. Vzhledem k tomu, že z několika mladíkem vykradených prostor existovaly nejen celkem zdařilé kamerové záznamy, ale také jeho popis, informovali o jeho zadržení své kolegy z kriminálky.

Následujícího dne byl konfrontován s nashromážděnými důkazy. Nezapíral. Policejní komisař mu posléze sdělil obvinění ze spáchání přečinu krádež jakožto pokračujícího trestného činu, za nějž mu v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta. Zároveň také podal podnět k návrhu na recidivistovo vzetí do vazby.

10. ledna 2020
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
Liberec

vytisknout  e-mailem