Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Při záchraně života rozhodují vteřiny

KRAJ/LIBEREC – Policisté z Chrastavy přispěli k záchraně života 49 letého muže. 

V neděli 28. března, krátce před 17. hodinou, jsme od Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje přijali žádost o policejní asistenci s automatizovaným externím defibrilátorem u muže v bezvědomí. Ten zkolaboval z dosud nezjištěných příčin ve volném terénu nedaleko vodní nádrže v Mníšku u Liberce. Operační důstojník na místo okamžitě vyslal nejbližší policejní hlídku, kterou byli policisté z Obvodního oddělení v Chrastavě. Během několika málo minut byli muži zákona na místě a přebrali od osob, které již poskytovaly zraněnému muži laickou pomoc, úkony předlékařské první pomoci. Trojice policistů, praporčík Jan Plaček, podpraporčík Pavel Koliáš a strážmistr Dominik Ďuriš, začala okamžitě bojovat o život muže v bezvědomí. Role si rozdělili tak, že jeden z policistů zkontroloval životní funkce ležícího muže, druhý komunikoval se zdravotníky a třetí z policistů připravoval k použití automatizovaný externí defibrilátor, tzv. „AED“. DSC04813.JPG
Policejní vozy jsou vybaveny automatizovanými externími defibrilátory, jejichž účelem je poskytnout co nejrychlejší pomoc osobám s možným srdečním kolapsem. V tomto případu však přístroj po analýze výboj nedoporučil. Policisté tak okamžitě přistoupili k nepřímé masáži srdce, ve které se postupně střídali. Rychlost, odbornost a vynaložené úsilí v záchraně lidského života se trojici mužů zákona vyplatila. Po příletu vrtulníku Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje okamžitě začali o pacientův život bojovat lékaři. Policisté na místě zásahu zůstali a asistovali zdravotníkům do doby, než lékař rozhodl o transportu pacienta do nemocničního zařízení. 
„Kvalitní resuscitace first respondery na místě zásahu dopomohla k záchraně života 49 letého muže“, sdělil na základě informací od na místě zasahujících lékařů, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michael Georgiev.
„Nebyl to náš první takový zásah u osoby, která byla v přímém ohrožení života. Již několikrát jsme AED použili. V tomto případě jsem však velmi rád, že nakonec vše dopadlo dobře“, zmínil praporčík Jan Plaček z Obvodního oddělení v Chrastavě. 

Nezbývá než pacientovi popřát brzké uzdravení a policistům vyjádřit poděkování, neboť právě toto jsou ty okamžiky, kdy je bezezbytku naplněno ono policejní heslo "Pomáhat a chránit". 

Za první dva měsíce letošního roku byla ze strany Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje vyžádána naše policejní asistence s automatizovanými externími defibrilátory již k 50 událostem. Ve čtyřech z těchto případů došlo k použití automatizovaného externího defibrilátoru. Naposledy v polovině února u muže v Mimoni na Českolipsku, kterého se podařilo vrátit zpět do života. 
V uplynulém roce 2020 byly policejní hlídky v Libereckém kraji vyslány na žádost ZZS ke 144 případům. Ve 34 z nich byl přístroj AED použit, přičemž devětkrát se mužům zákona podařilo obnovit životní funkce zraněných osob.

31. března 2021
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
Liberec

vytisknout  e-mailem