Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Při výkopech okolo Parama by se mohly najít letecké pumy z války

meb -23. listopadu 2011 16:40 Na začátku příštího roku budou okolo rafinerie Paramo v Pardubicích probíhat výkopové práce, při kterých se možná najdou i nevybuchlé letecké pumy z druhé světové války. Fabrika totiž byla terčem náletů. Na možný nález se připravují hasiči, policisté a záchranáři už nyní. 

Letecká puma | foto: Pyrotechnická služba Policie ČR
Likvidace pum
Jak probíhá likvidace leteckých pum? Podle specialistů jsou téměř nevypočitatelné. Více čtěte zde.
"Vzhledem k tomu, že firma Paramo se během druhé světové války stala terčem dvou leteckých útoků, a na objekt dopadlo několik leteckých pum, lze předpokládat, že při výkopu by mohlo dojít k nálezu nevybuchlé munice," vysvětlila policejní mluvčí Eva Maturová.
Dodala, že v takovém případě pumy zneškodní policejní pyrotechnici. Bude však nutné provést poměrně přísná bezpečnostní opatření, na která chtějí policisté upozornit už dopředu. Vyloučená není ani evakuace lidí z okolí.
"Před odkrytím každého metru zeminy se budou provádět odborné průzkumy. V případě, že skutečně dojde k nálezu podezřelého předmětu, bude na místo přivolán pyrotechnik, jehož úkolem bude posoudit, o jaký druh munice jde a jakým způsobem bude probíhat její likvidace," popsala Maturová.
Pokud by nešlo zlikvidovat pumy na místě, museli by je pyrotechnici převézt na specializované pracoviště. V tomto případě by se musel zastavit provoz a evakuováni by byli i lidé z okolí trasy plánovaného převozu.
Nález nevybuchlé munice samozřejmě není jistý a evakuace ani další bezpečnostní opatření vůbec nemusí nastat. "O veškerých plánovaných opatřeních a o průběhu výkopových prací vás budeme informovat," slíbila mluvčí s tím, že nález nevybuchlé munice není u nás ničím neobvyklým, musí se ale postupovat velmi opatrně.
 
Zdroj: http://pardubice.idnes.cz/pri-vykopech-okolo-parama-by-se-mohly-najit-letecke-pumy-z-valky-p81-/pardubice-zpravy.aspx?c=A111123_161927_pardubice-zpravy_meb

vytisknout  e-mailem