Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Při rychlosti 117 km/h srazila chodce

ZLÍNSKO: Za usmrcení z nedbalosti může jít až na šest let do vězení. 

Komisař zlínské kriminální policie předložil státnímu zástupci návrh na podání obžaloby proti obviněné devětadvacetileté ženě z obce na Uherskohradišťsku. Žena v srpnu loňského roku při jízdě vozidlem Škoda Felicia ve Slušovicích srazila devětašedesátiletého chodce ze Zlína, který vedl jízdní kolo. Muž utrpěl zranění neslučitelná se životem. Řidičce hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody na jeden rok až šest let.

K dopravní nehodě došlo 17. srpna 2017 kolem půl třetí odpoledne při jízdě ve směru od Zlína do Slušovic. Řidička výrazně překročila povolenou rychlost pro jízdu v obci a při projíždění pravotočivě zatáčky na počátku obce Slušovice si nevšimla chodce vedoucího jízdní kolo, který zrovna přecházel čtyřproudovou komunikaci mimo přechod pro chodce. Chodce srazila a ihned zastavila. Společně s dalšími lidmi poskytovala chodci první pomoc až do příjezdu záchranářů. Chodec přesto na místě zemřel.

Policisté při vyšetřování dopravní nehody nařídili soudní pitvu ke zjištění přesné příčiny úmrtí chodce a přizvali znalce z oboru silniční dopravy. Pitva potvrdila úmrtí chodce v přímé souvislosti s dopravní nehodou a znalec z oboru dopravy uvedl, že žena jela těsně před nehodou rychlostí minimálně 117 km/h v obci.  Pokud by řidička jela rychlostí 50 km/h, zcela jistě by podle znaleckého posudku střetu s chodcem zabránila. Chodec nemohl přijíždějící vozidlo při přecházení vozovky vidět a nemohl ani předpokládat, že pojede více než dvojnásobnou povolenou rychlostí.

Slušovice.JPGSlušovice.JPG

27. března 2018, nprap. Monika Kozumplíková

vytisknout  e-mailem