Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Při procházce městem spatřil pár podezřelý z loupeže

LIBEREC – Aktérům hrozí až desetileté tresty. 

To se takhle městským centrem jednoho dne procházel liberecký kriminalista. Byl naprosto běžný, ničím nezajímavý čtvrtek po úplně stejně nezajímavé středě. Ulice lemované hlučícími obchody, na první pohled chaotický pohyb lidí přebíhajících z jedné stany ulice na druhou a oproti tomu bezcílní loudalové obtěžkaní igelitkami, nebo i se svěšenými hlavami na zastávce mhd sedící shrbené postavy, s pohledy upřenými na displaye mobilních telefonů. Kriminalistu však v monotónnosti celého hemžení cosi zaujalo. Lépe řečeno, zaujal jej kdosi. Dvojice, pár mladých lidí. Pouhé zaujetí však okamžitě přerostlo v profesní zájem. Kriminalistovi okamžitě došlo, proč že je mu mladý pár tolik povědomý. Řetízek.png

V sobotu 13. července oznámil na linku 158 hlas informaci o možné loupeži, ke které mělo dojít v prostorách nádraží Českých drah v Liberci. V odpoledních hodinách směřovala seniorka na svůj spoj do místa bydliště. Během nástupu do soupravy ji však kdosi náhle povalil a začal se jí dosti nevybíravým způsobem sápat nejen po kabelce, ale i po řetízku okolo krku. Dáma v letech ataku neřáda nepodlehla. Sveřepě udržela svou kabelku na předloktí a okamžitě začala volat o pomoc. Ještě před tím, než zlosyn vzal nohy na ramena, strhl ženě z krku cenný kov.

22letý recidivista, v minulosti odsouzený pro majetkovou trestnou činnost, nezahálel a opět si v touze po snadném výdělku vybral bezbrannou oběť. 5. srpna v odpoledních hodinách procházel spolu se svou 25letou přítelkyní bezcílně centrem města. Slovo dalo slovo a zanedlouho se několika spoji městské hromadné přepravy dostali do jiné části města. Mladý neurvalec spatřil pomalu pohybující se stařenku, která o holi směřovala do centra Rochlic. Stejně tak, jako v předchozím případě, zaujal recidivistu ze Semilska řetízek ze žlutého kovu. Nic netušící dámu mladý pár překvapil zezadu. Rychlý pohyb, řetízek nevydržel vyvinulý tlak a praskl. Mladík z výpadu proti nic netušící oběti však žádný užitek neměl. Žlutý kov zapadl seniorce za výstřih. Žena okamžitě zareagovala a začala volat o pomoc. Mladý pár vzal ihned nohy na ramena a zmizel v uličkách panelového sídliště.

Po zdokumentování obou případů, ve kterých naštěstí nedošlo ke zranění osob, si je pro další fázi vyšetřování převzali liberečtí kriminalisté. Ti pochopitelně zajistili množství stop, mezi kterými byly i záběry z průmyslových kamer. Ty kriminalistům odhalily oba mladé aktéry, s jejichž podobiznami byli seznámeni všichni muži zákona.

Kriminalista, jenž spatřil v centru města osoby odpovídající popisu útočníků, začal jednat. Netrvalo dlouho a 25letá žena z Královehradeckého kraje spolu se svým o tři roky mladším přítelem, v doprovodu kriminalistových kolegů, putovali na policejní služebnu. Po nezbytných administrativních úkonech strávili nějaký ten čas v policejní cele do chvíle, než jim komisař Služby kriminální policie a vyšetřování sdělil obvinění ze spáchání zločinu loupeže. Zároveň také podal podnět k návrhu na vzetí obou aktérů do vazby. Soud shledal vazební důvody v případě mladého muže jako odůvodněné. Na konečný verdikt, na jehož konci mohou oba svorně putovat do vězení na dvě léta až deset let, tak muž vyčká ve vazební věznici. Žena je vyšetřována na svobodě.

 

20. srpna 2019
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
Liberec

vytisknout  e-mailem