Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Při koupání v jezeře našla nevybuchlý granát

ČESKOLIPSKO - Na místě musel zasahovat pyrotechnik. 

V sobotu navštívila 39letá žena z Teplicka se svými dětmi Máchovo jezero, odkud si s sebou domů odvezla vzpomínky na nečekaný adrenalinový zážitek. Když se brouzdala ve vodě kolem mola u přístaviště Šroubený ve Starých Splavech, všimla si pod vodní hladinou předmětu, který pokládala za kus polystyrenu. Vzala ho proto do ruky, aby ho z vody vyhodila.  Předmětu si naštěstí všiml muž, který procházel kolem ní, a okamžitě zasáhl.granát od Máchova jezeragranát od Máchova jezera

Poznal totiž, že má v ruce granát a domyslel si také, že může být  funkční. Instruoval ji, aby ho pomalu odložila na břeh, a hned potom kontaktoval naši tísňovou linku 158. Operační důstojník vyslal k přístavu policejní hlídku. Ta návštěvníky jezera, kteří mířili k molu, vykázala do bezpečného prostoru, vyznačila ho páskou a místo  do příjezdu pyrotechnika střežila. Také jsme odklonili výletní loď, která sem měla  připlout.

Přivolaný pyrotechnik konstatoval, že se jedná o aktivní ruční vejčitý granát vzor 39 takzvaný "Eihandgranate 39". Je to útočný, trhavý granát z výzbroje německé armády z období 2. světové války. Policejní pyrotechnik ho zajistil a postaral se o jeho bezpečné zneškodnění.

O granátu jsme se dozvěděli v 15.30 a pyrotechnik na místě zásah ukončil v 17.30. Potom bylo molo u přístaviště lidem zase k dispozici.

10. 8. 2021
por. Bc. Ivana Baláková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje

Odkazy do noveho okna

granát od Máchova jezera

granát od Máchova jezera 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem