Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Při celorepublikové dopravně bezpečnostní akci se policisté zaměřili především na rychlost vozidel

PLZEŇSKÝ KRAJ – Dopravní policisté během akce zkontrolovali 242 vozidel a zjistili 168 přestupků. Povolenou rychlost překročilo 143 řidičů. 

     Dne 29. července 2022 proběhla celorepubliková dopravně bezpečnostní akce, při které se i policisté Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje zaměřili především na dodržování rychlostních limitů v obcích i mimo obce. Během akce policisté také pátrali po pohřešovaných a hledaných osobách, hledaných věcech a odcizených motorových vozidlech. Během několikahodinové akce policisté v Plzeňském kraji zkontrolovali celkem 242 vozidel, přičemž zjistili 168 přestupků. Právě překročení povolených rychlostních limitů byl nejčastější prohřešek řidičů. Policisté zjistili porušení rychlosti ve 143 případech. Na místě vyřešili v příkazním řízení celkem 137 případů, kdy uložili pokuty v celkové částce 85 tisíc korun. Šest přestupků týkajících se porušení rychlosti oznámili správnímu orgánu k projednání. Ze sledovaných přestupků se dále jednalo o přestupky na železničních přejezdech, kde pravidla silničního provozu porušilo šest řidičů. Jeden řidič držel v ruce za jízdy mobilní telefon, jeden nepoužil za jízdy bezpečnostní pás, jeden z kontrolovaných řidičů užil k jízdě vozidlo, které mělo nevyhovující technický stav, a čtyři řidiči vyjeli na dálnici bez dálniční známky.
     Na silnicích Plzeňského kraje došlo za první pololetí letošního roku k 1868 dopravním nehodám a právě nepřiměřená rychlost byla příčinou u 297 dopravních nehod. Při těchto dopravních nehodách přišly o život tři osoby, pět osob bylo těžce zraněno a lehká zranění utrpělo 155 osob. Škoda na vozidlech byla vyčíslena na 32 milionů korun.
     Je třeba si uvědomit, že nepřiměřená rychlost není jen překročení povolené rychlosti, ale především nepřizpůsobení rychlosti konkrétní situaci. Jedná se především o dopravní situaci (například hustota provozu, technický stav silnice i vozidel), okolí pozemní komunikace (škola, dětské hřiště, parkoviště) a povětrnostní podmínky (slunce, déšť, mlha, sníh, náledí).
     Apelujeme na všechny řidiče, aby dodržovali předepsanou rychlost a ostatní pravidla silničního provozu a byli ohleduplní a respektovali ostatní účastníky silničního provozu, aby vždy ve zdraví a v pořádku dojeli domů!

por. Mgr. Dagmar Brožová
1. srpna 2022

vytisknout  e-mailem