Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Při bombovém útoku v indickém Kašmíru zemřelo nejméně 30 lidí

15. února 2019 Nejméně třicet příslušníků indické polovojenské policie zemřelo při sebevražedném útoku na jejich konvoj, který jel po dálnici. K incidentu se již přihlásilo pákistánské povstalecké hnutí Džajše Muhammad, které bojuje proti indické nadvládě a usiluje o připojení převážně muslimského Kašmíru natrvalo k Pákistánu. 

Incident může způsobit zvýšení napětí ve vztazích mezi Indií a Pákistánem. Podle BBC je obětí již 34, podle deníku Indian Express je jich 39

Jeden z místních novinářů Muhammad Júnis dorazil na místo exploze již několik minut po výbuchu. Krev a části těl byly podle něj rozesety na dálnici až do vzdálenosti 100 metrů, popsal agentuře Reuters. 

Podle jednoho z policejních velitelů bomba explodovala, když kolona dorazila do města Pampore na předměstí Šrínagaru, které je největším městem Kašmíru. Jeden z autobusů byl zcela zničen a nejméně pět vozů výbušnina poškodila. V koloně cestovalo 70 vozů a zhruba 2 500 lidí. Do oblasti zamířily hned armádní posily.

„Celý národ stojí bok po boku s rodinami odvážných mučedníků,“ napsal na twitter indický premiér Nárendra Módí. Útok razantně odsoudil a označil ho jako opovrženíhodný.

Indie i Pákistán mají pod kontrolou části Kašmíru, obě země si ale nárokují celou tuto oblast. Povstalci tam proti indické vládě bojují od roku 1989 a požadují vznik samostatného státu nebo sjednocení Kašmíru pod pákistánskou vládou. Intenzita útoků i protestů se tam v posledních letech zvýšila a konflikt už si vyžádal téměř 70 000 obětí.

Poslední velký útok na indické vojáky v Kašmíru se stal v roce 2016, kdy ozbrojenci ve městě Uri napadli indický vojenský tábor a zabili 20 armádních příslušníků. Indie tehdy uvedla, že pachatelé přišli z Pákistánu, což vyvolalo napětí mezi Dillí a Islámábádem.

Převážně hinduistická Indie obviňuje muslimský Pákistán z vyzbrojování kašmírských separatistů. Pákistán to odmítá s tím, že pouze nabízí politickou podporu lidem této muslimské oblasti, kterým indická armáda odpírá základní práva.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/indie-utok-kasmir-tricet-mrtvych.A190214_170403_zahranicni_zaz

vytisknout  e-mailem