Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Při akci zazněla střelba

Účelem dopolední realizace bylo zadržet hledaného muže. To se nepodařilo. 

Přibližně v jedenáct hodin dopoledne proběhla ze strany kriminalistů prvního policejního obvodu a pražské zásahové jednotky akce, jejímž meritem bylo zadržení dvaatřicetiletého muže, který nenastoupil výkon trestu odnětí svobody. K tomu byl odsouzen pro majetkovou trestnou činnost a za mřížemi měl na základě pravomocného rozsudku strávit od loňského podzimu dva roky.

Zásahovka chtěla tohoto muže zadržet ve vozidle, kterým právě cestoval. Tím byla Škoda Octavia, která byla v policejních evidencích vedena jako odcizená, a to od noci na druhého března. K zákroku si zásahovka vybrala situaci v Karlštejnské ulici v obci Ořech, kde probíhá rekonstrukce komunikace a provoz je tam veden obousměrně jedním pruhem, tedy takzvaně kyvadlově.

Avšak ani tato složitá dopravní situace dvaatřicetiletému muži nezabránila v tom, aby začal policistům ujíždět. Nebraje ohled na to, že zelenou mají vozidla z protisměru, vyrazil z cílem zmizet kamkoli, hlavně co nejdál od zakročujících policistů.

Tuto jeho snahu mu nepřekazila ani střelba ze strany policistů, kteří se za pomoci zbraní snažili vozidlo zastavit. Při tom nejprve naboural do jednoho z policejních vozidel a posléze se přímo ve zúžení čelně srazil s protijedoucí řidičkou. Jelikož se jednalo o náraz v malé rychlosti, nedošlo naštěstí ke zranění žádného z aktérů této kolize. Ani tento karambol ale hledaného nezastavil. Ten znovu dupl na plyn a zmizel neznámo kam.

Do pátrací akce byli okamžitě zainteresovány hlídky jak pražské, tak i středočeské policie, a posléze i vrtulník. Nicméně tato akce měla jen částečný úspěch a to tehdy, když se policistům podařilo v ulici K řece najít notně pošramocené vozidlo, kterým hledaný policistům ujel.

Na základě všech těchto skutečností a okolností se z tohoto místa obracíme na širokou veřejnost s prosbou o pomoc při pátrání po dvaatřicetiletém muži. Pokud kdokoli tušíte, kde by se mohl ukrývat, nebo pohybovat, předejte nám prosím tyto informace prostřednictvím linky tísňového volání 158. Stejně tak nás zajímá například to, v čí společnosti se momentálně vyskytuje, nebo jakým vozidlem jezdí.

Byť hledaný není vnímán jako nebezpečný pachatel ve smyslu, že by chtěl někomu cíleně ublížit, i tak se ho prosím při kontaktu s ním nesnažte jakkoli zadržet, nebo dokonce pacifikovat. V takové situaci je nejlepším řešením vytočit linku tísňového volání 158 a co nejrychleji přivolat policisty, kteří provedou zadržení.

por. Mgr. Tomáš Hulan 16. 3. 2017

Doplnění 21. 3. 2017

V průběhu včerejšího podvečera nás informovali pracovníci Vězeňské služby ČR, že se do jednoho z jejich nápravných zařízení dostavil dvaatřicetiletý muž. Jednalo se o osobu, které se minulý týden ve čtvrtek podařilo ujet před policisty při zákroku, vedeném právě proti tomuto muži.

Do nápravného zařízení se muž dostavil krom jiného proto, že byl hledán právě s ohledem na skutečnost, že nenastoupil dvouletý trest odnětí svobody, ke kterému byl odsouzen v závěru minulého roku pro majetkovou trestnou činnost.

Vůči této osobě probíhá nad rámec napsaného prošetřování ze strany kriminalistů prvního policejního obvodu. Ti vyšetřují další majetkovou trestnou činnost tohoto dvaatřicetiletého muže.

por. Mgr. Tomáš Hulan 21. 3. 2017

vytisknout  e-mailem