Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Přezuj na zimní pneu včas, než udeří krutý mráz

Ms kraj - preventivní akce zaměřena na zimní pneumatiky 

Během pondělního dopoledne se v lokalitě Na Pinduli nedaleko Frenštátu pod Radhoštěm uskutečnila dopravně preventivní akce zaměřená na technický stav vozidel, zejména pneumatik. Cílem bylo řidičům připomenout, že od 1. listopadu do 31. března nastává povinnost mít na vozidle zimní pneumatiky v případě, že se na vozovce nachází souvislá vrstva sněhu, led či námraza, anebo by tato situace mohla nastat dle povětrnostních podmínek. Přestože aktuální listopadové teploty nezavdávaly zákonnou povinnost užití zimních pneumatik, byli řidiči upozorněni, že je třeba mít na paměti možné výkyvy počasí a počítat dopředu s možností zhoršení stavu pozemních komunikací a tudíž povinnosti mít zimní pneumatiky na svém automobilu „obuté“.  V tomto případě je dobré řídit se heslem „kdo je připraven, není překvapen“.

Jak ukázala pondělní dopravní akce, většina řidičů je na zimu již připravena a letní pneumatiky už vyměnili za zimní. Ti co to prozatím nestihli, by tak měli učinit ve chvíli, kdy průměrná denní teplota klesne pod 7°C. Již tehdy totiž letní pneumatiky ztrácí svou pružnost a tím také přilnavost k povrchu, proto při poklesu pod tuto teplotu jsou zimní pneumatiky bezpečnější i na suchém povrchu. Při jízdě na letních pneumatikách se například prodlužuje brzdná dráha vozidla a řidič tak riskuje nejen svou bezpečnost, ale také bezpečnost ostatních účastníků silničního provozu. Řidičům, kteří se vydají na cesty na letních pneumatikách v případě, že už by měli mít dle zákona zimní, hrozí pokuta v příkazním řízení až do výše dvou tisíc korun. A jak je to u zimních pneumatik s hloubkou dezénu? U vozidel, jejichž hmotnost nepřevyšuje 3,5 tuny je povinná hloubka dezénu na všech kolech minimálně 4 mm. U vozidel nad tuto hmotnost musí být hloubka dezénu minimálně 6 mm a tyto pneumatiky musí být umístěny na všech kolech hnacích náprav. Tato povinnost se netýká rezervních pneumatik pro případ nouzového dojetí.

Pondělní dopravně preventivní akce se zúčastnili policisté z dopravního inspektorátu v Novém Jičíně společně s policejními nováčky, kteří v současné době navštěvují základní odbornou přípravu ve Vzdělávacím zařízení Holešov. Na místě se také nacházel krajský koordinátor BESIP a zástupce Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra České republiky, od kterých řidiči dostali drobné dárky v podobě reflexních pásků, parkovacích hodin, škrabek na zamrzlá okna a také informační letáky týkající se zimních pneumatik. 

Více informací o preventivní akci naleznete zde:
Zimní pneumatiky jsou důležité. Policisté radili řidičům | Celý MS kraj | Zprávy | POLAR TV

nprap. Darina Veselá
oddělení prevence, 10. listopadu 2022

Odkazy do noveho okna

foto 3 dech. zk. u instruktora autoškoly

foto 3 dech. zk. u instruktora autoškoly 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem