Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Prezident představil výsledky kontroly

Policejní prezident Petr Lessy seznámil 27. března 2012 veřejnost s výsledky kontroly postupu policistů při vyšetřování dopravní nehody Romana Janouška. 

Na brífinku, kterého se kromě policejního prezidenta účastnil i ředitel Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy plk. Martin Vondrášek, zveřejnil plk. Lessy konkrétní pochybení, kterých se policisté podle kontrolních orgánů dopustili a opatření, která v souvislosti s tím přijal. Podle těchto zjištění policisté chybovali zejména v postupu na místě, kdy mohlo dojít k ovlivnění vyšetřování celého případu.
 
Rozhodl se proto, po domluvě s dozorující státní zástupkyní, že v rámci své pravomoci odejme celou věc z vyšetřování Krajskému ředitelství policie hl. m. Prahy a předá ji do působnosti Krajského ředitelství policie Královehradeckého kraje. Tím zaručí maximální objektivitu při provádění dalších úkonů ve věci.
 
Dále požádal Generální inspekci bezpečnostních sborů, které po dohodě s jejím prozatímním ředitelem předal podnět k prošetření věci, aby prověřila, zda ze strany policistů došlo k ovlivnění při vyšetřování případu či nikoliv.
 
K osobní odpovědnosti vyzval vedení Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy, v čele s ředitelem plk. Martinem Vondráškem. „Jeví se mi tady podezření z celkem systémového selhání v tom, že žádný z příslušných služebních funkcionářů Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy o této události buď nevěděl, anebo byl nečinný,“ řekl policejní prezident. Jak dále zdůraznil, každý vedoucí funkcionář Policie České republiky je odpovědný za své podřízené.
 
Dále policejní prezident oznámil rezignaci náměstka policejního prezidenta pro vnější službu, plk. Mgr. Vladislava Husáka. Uvedeným krokem, který v žádném případě nelze spojovat s jakoukoliv účastí náměstka Husáka na průběhu šetření dopravní nehody Romana Janouška, pouze reaguje na již dříve nabídnutou rezignaci z prosince 2011, která reagovala na tehdejší mediální spekulace o jeho údajných kontaktech na bývalé vedení pražského magistrátu, respektive právě na osobu pana Janouška. Rezignace zároveň souvisí s chystanými organizačními změnami, které se v rámci nové systemizace služebních míst na Policejním prezidiu ČR připravují. O tom, že rezignace nemá přímou souvislost s dopravní nehodou pana Janouška, svědčí i skutečnost, že náměstek Husák bude funkci vykonávat nejméně do konce května tohoto roku.
 
 
  
plk. Mgr. Pavla Kopecká
tisková mluvčí Policejního prezidia ČR
27.03.2012
Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem