Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Převozy nelegálních migrantů - návrh na podání obžaloby

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v uplynulých dnech navrhli podat obžalobu na 14 osob, které měly zajišťovat přepravu ilegálních migrantů, především osob z území Turecka, do České republiky nebo přes území České republiky do dalších zemí Evropské unie. 

Případem s krycím názvem HATIN se policisté NCOZ zabývali od srpna 2021. Osoby měly zorganizovat neoprávněné překročení státní hranice České republiky nejméně dvěma tisícům ilegálních migrantů, od kterých měly inkasovat nemalé finanční částky. Celkový dosud odhadovaný prospěch skupiny činí podle našich závěrů nejméně 2 miliony EUR. 

Osoby jsou obviněny z trestného činu „organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice“ dle § 340 odst. 1, 3 písm. a), odst. 4 písm. c) trestního zákoníku spáchaného ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Všech 14 osob je stále stíháno vazebně. 

Jako výnos z trestné činnosti kriminalisté zajistili cca 900 tisíc Kč v hotovosti, 2 osobní motorová vozidla a jednu nemovitost (rodinný dům).

V případě pravomocného rozsudku obviněným osobám hrozí tresty odnětí svobody až na 16 let. Spisový materiál s návrhem na podání obžaloby už by předán na Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové. 


plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
21. května 2024

vytisknout  e-mailem