Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Preventivní semináře

NOVOJIČÍNSKO-právní odpovědnost a drogová problematika dětí 

V letošním školním roce pokračujeme v úspěšném preventivním projektu pro žáky základních škol okresu Nového Jičína. Mimo osvědčené semináře na téma právní odpovědnostidětí, také nově na drogovou problematiku.
 
Preventivní projekty realizuje skupina tisku a prevence Územního odboru Nový Jičín společně s policisty obvodního oddělení Nový Jičín, komisařem služby kriminální policie a vyšetřování a pracovníky Oddělení sociálně právní ochrany dětí v Novém Jičíně. Všechny školy v okrese byly vyrozuměny s nabídkou k účasti s kladnými ohlasy z předešlých let.
 
Dne 23. září 2015 se se svými právy a povinnostmi seznámí první žáci novojičínské Základní školy ul. Dlouhé v sále policejní budovy Územního odboru v Novém Jičíně. V následujících středách vždy od 08.30 a 10.30 hodin až do 25. května 2016 budou střídavě probíhat semináře na drogovou problematiku a právní odpovědnost.
Semináře jsou školám nabízeny v jeden a půl hodinovém bloku, pro žáky blízkém 15 let života a skupinám dětí mezi 12-13 léty, kdy dochází k prvotním kontaktům s drogovou problematikou.
Obsahovým rámcem právního vědomí a drogové problematiky jsou informace a úkoly policie a OSPOD ve vztahu k protiprávnímu jednání dětí a mládeže, práva a povinnosti osob mladších 18 let (etika-morálka, výchova, školní řád, přestupkové a trestní jednání a odpovědnost za tyto činy, tresty a výchovná opatření, odpovědnost rodičů), kazuistika a rozbor jednotlivých situací (co se stane když - v rovině záškoláctví, užívání a zneužívání alkoholu a návykových látek, pěstováni, nákupu, nabízení, užívání drogy, krádeží, ubližování na zdraví, poškozování majetku). Vyhrazený je prostor pro vlastní diskuzi a dotazy. Požadavkem k účasti škol na seminářích je mít připravené otázky do diskuze.
 
Zájem ze strany škol je velký, zbývá již pouze třetina z nabízených termínů. Školy si ještě mohou semináře zarezervovat telefonicky na čísle 602 161 739 a následně emailem-krpt.pis.nj@pcr.cz.
 
Nový Jičín 8.9.2015
 
por. Mgr. Petr Gřes
komisař/skupina tisku a prevence/Nový Jičín

vytisknout  e-mailem