Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Alkohol a drogy za volant nepatří

MĚLNICKO - Opilí a zdrogovaní řidiči jsou stále velkým problémem. 

Požívání alkoholických nápojů je celospolečenský nešvar. Stále se snižuje věková hranice, kdy člověk začne s jejich požíváním. V horším případě se na něm stává závislým. Neobejde se bez něho téměř žádná oslava, zábava nebo setkání. Nic proti tomu. Problém však nastává, když alkohol požije osoba, která ví, že bude poté řídit. Řidič pod vlivem tak po usednutí za volant doslova třímá v ruce odjištěnou zbraň s přesvědčením, že se nic nemůže stát a že se vyhne policejní kontrole.
 
Ze statistických údajů bylo zjištěno, že policisté ve Středočeském kraji za období let 2009 až 2013 řešili celkem 16 053 přestupků a 10 352 trestných činů požití alkoholu řidiči motorových vozidel. Celkem tak bylo prošetřováno 26 405 řidičů. Pěkně „kulaté“ číslo na to, že u nás platí nulová tolerance požívání alkoholu řidiči motorových vozidel před jízdou nebo během jízdy.
 
Čísla to jsou vysoká. Pozitivně můžeme hodnotit mírný pokles v posledních třech letech.  S příchodem kvalitnějšího vybavení policistů na silnicích se však aktuálně vynořil další, neméně závažný problém. Drogy za volantem. Od roku 2009 se počet řidičů přistižených při řízení pod vlivem návykových látek stále zvyšuje. V období let 2009 až 2013 bylo takto řešeno celkem 3 348 řidičů. Např. mělničtí policisté v tomto období zjistili při silničních kontrolách celkem 610 řidičů při řízení pod vlivem drog. Za rok 2013 bylo zjištěno celkem 195 řidičů s touto charakteristikou a pod vlivem drog a za prvních šest měsíců roku 2014 to je již 179. Kde je odpovědnost těchto řidičů?  
 
Alkohol ani drogy za volant nepatří. Popíjející řidič smí opět řídit vozidlo v řádu hodin, ale po užití drog se doba prodlužuje na týdny. Proto jsou drogy za volantem nebezpečnější. Policie České republiky proto apeluje na svědomí řidičů, aby po požití alkoholu nebo drog neusedali k řízení vozidla. Ušetří tím značné problémy sobě a mnohdy i ostatním účastníkům silničního provozu.
 
 
Josef Houžvic
Oddělení tisku a prevence
P ČR Mělník
28. července 2014

vytisknout  e-mailem