Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Preventivní projekty na Klatovsku

KLATOVY - Studenti středních škol jsou v rámci projektů upozorňováni na různé nebezpečné situace. 

    V rámci realizace preventivních projektů s názvem "Bezpečí ženám a dívkám" jsou oslovovány dívky z devátých tříd na základních školách i studentky na středních školách a projekt "Řidiči, znáš 6P?" je  především určen pro začínající řidiče i na Klatovsku. Uvedené projekty byly zpracovány policisty na úseku prevence za podpory Krajského úřadu Plzeňského kraje.
 
     V úterý 28. ledna letošního roku se na přednáškách ve Střední potravinářské a zemědělské škole v Klatovech studenti seznámili s různými riziky, se kterými se mohou setkat.  
Policistka z preventivně informační skupiny studentky 1. a 2. ručníků při projektu "Bezpečí ženám a dívkám"  tyto seznámila, jak předcházet násilné a mravnostní trestné činnosti a uvedla i  příklady šetřených případů na Klatovsku.
Upozornění bylo zaměřeno do oblastí:
  • rizikové situace - nebezpečná a opuštěná místa 
  • trestná činnost - ublížení na zdraví, nebezpečné vyhrožování a pronásledování, znásilnění, šíření pornografie
  • seznamování - schůzky s neznámými osobami
  • bezpečné cestování - autostop, vlaky, vozidla
  • pohyb ve virtuálním světě při komunikaci na internetu
  • společenské akce a alkohol.

Projekt je zaměřen na dívky a ženy, protože se snadno stávají obětí násilné nebo mravnostní kriminality. Dívky od patnácti let se pohybují osamoceně na různých společenských akcích, dojíždějí z místa bydliště do škol, pohybují se na opuštěných místech a neznají rizika s tímto spojená. Policisté při besedách vysvětlují, jak nebezpečným situacím předcházet, jak při fyzickém napadení reagovat.

       Projekt  „Řidiči, znáš 6P?“ je zaměřen na mladé řidiče, kteří se v Plzeňském kraji v největší míře podílejí na dopravní nehodovosti. Podle dopravních statistik  za poslední roky se řidiči ve věku od 15 do 29 let podílejí na dopravních nehodách třiceti procenty. Při dvou přednáškách byli studenti druhých a čtvrtých ročníků  seznámeni s hlavními příčinami dopravních nehod, jak ovlivňuje alkohol řidiče i stanovené sankce za přestupky - odmítnutí dechové zkoušky nebo lékařského vyšetření, co přináší nedodržování stanovené rychlosti - rizika a pokuty a další nebezpečné kolize.

     V rámci tohoto projektu chtějí policisté ovlivnit chování mladých řidičů na pozemních komunikacích a tím snížit dopravní nehodovost a následky.

 

                       

 

 

 

 

 

nprap. Ladmanová Dana

29.1.2014

vytisknout  e-mailem