Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Preventivní projekt ŽIVOT BERU ZODPOVĚDNĚ

KRAJ VYSOČINA: Dospívající mládež se bude vzdělávat a také bavit 

Policisté v současné době realizují preventivní projekt Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, který je zaměřený na dospívající děti. Projekt nese název: Život beru zodpovědně. Pro žáky osmých a devátých ročníků je určena brožura, která je plná preventivních informací, rad a doporučení, ale také zábavných křížovek a kvízů. Projekt podpořilo Ministerstvo vnitra České republiky v rámci podaného projektu vnitroresortního programu prevence kriminality.

V rámci preventivních aktivit policisté každoročně cílí na všechny věkové kategorie. Co se týče dětí, provádějí policisté na školách přednášky, besedy a interaktivní programy s cílem vést žáky k bezpečnému chování a zodpovědnému jednání. Věnují se nejrůznějším tématům v oblastech dopravy, rizikových situací, bezpečného chování na internetu, nebezpečí drog a alkoholu či znalostí z oblasti právního vědomí. Prevence je nesmírně důležitý prvek, který pomáhá předcházet rizikovým situacím a snižovat nebezpečí páchání přestupkové či trestné činnosti.

Policisté nyní vytvořili preventivní materiál, který je určen pro dospívající mládež. Brožura je pro ně svým obsahem blízká a motivující. Shrnuje důležité preventivní oblasti a nabízí je v zábavné formě. Celým sešitem provází čtenáře příběh čtrnáctiletých dvojčat, která se přestěhují a seznamují se s chodem nové školy. Na každé dvojstraně prožívají hlavní hrdinové nějakou událost, která se stala jim nebo někomu ve škole, a k danému tématu jsou připojeny rady, doporučení, varování, ať již přímo napsaná nebo formou tajenky, ke které se děti dostanou po vyluštění křížovek a kvízů. Ty odpovídají navíc učivu a vědomostem žáků osmých a devátých ročníků, tudíž je možné zahrnout obsah brožury do daného předmětu v rámci výuky a zapojit tak celou třídu. 

Brožury policisté již předávají na základních školách v rámci celého Kraje Vysočina i dalších preventivních aktivitách určených mládeži a děti se s nimi budou moci setkávat i v následující době. 

Doufáme, že se brožura bude dospívající mládeži líbit, budou s ní pracovat, dozví se užitečné informace a hlavně budou brát život a vše co přináší zodpovědně.

Policisté chtěli v rámci projektu oslovit také rodiče, aby věnovali svým dětem dostatečnou pozornost. Vytvořili proto kartičky, na jejichž jedné straně jsou doporučení pro rodiče z oblasti prevence a na druhé straně je tabulka, do které je možné zapsat si důležité termíny plánovaných schůzek, vyšetření či objednaných služeb. Také tyto preventivní kartičky budou policisté předávat při akcích určených široké veřejnosti.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

14. prosince 2021

vytisknout  e-mailem