Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Preventivní projekt „Stop drogám před školou“ v Dobřanech

DOBŘANY - Policisté realizovali velmi úspěšný preventivní projekt, v rámci kterého nezjistili přítomnost drog u žádného žáka ze základní školy. 

     Dnešního dne 9. října 2014 v ranních hodinách na Základní škole v obci Dobřany se uskutečnil preventivní projekt „Stop drogám před školou“ se zaměřením na odhalování a předcházení deliktům v oblasti drogové problematiky. Akce se mohla v takovém rozsahu uskutečnit díky výborné spolupráci s ředitelem základní školy, který se také po celou dobu akce účastnil. Tento projekt vznikl díky usilovné činnosti policistů z Oddělení služební kynologie Plzeň na úseku drogové problematiky.
     Drogová problematika ve smyslu zneužívání omamných a psychotropních látek s sebou nese celou řadu negativních jevů, a to nejen pro jednotlivé uživatele drog, ale i pro společnost jako celek. K patologickým, pro společnost nebezpečným jevům, nepatří pouze protiprávní nedovolená výroba, držení a distribuce omamných a psychotropních látek, navazující kriminální činnost pod vlivem drog, majetková trestná činnost k zajištění omamných a psychotropních látek, ale i přidružené zvýšené ekonomické dopady na společnost ve zdravotní a sociální oblasti.
     Samotné užívání a následná závislost na omamných a psychotropních látkách negativně působí v rovině zdravotní, sociální a právní i na jednotlivé uživatele. Syndrom rizikového chování je patrný zejména u dospívající mládeže. V souběhu s užíváním drog a následnou závislostí můžou být zdravotně psychologické a sociální dopady zcela devastující.   
     Projekt „Stop drogám před školou“ je zaměřen na rizikovou skupinu dospívající mládeže. S ohledem na snižující se věk mládeže, u které dochází k prvnímu kontaktu a zkušenosti s drogou, je orientován do okolí školských zařízení na území Plzeňského kraje. Toto prostředí je z pohledu provokujících faktorů vzniku závislosti pro mládež nejrizikovější.
     Celé dnešní akce se zúčastnili policisté z Oddělení služební kynologie se služebními psi, policisté z Obvodního oddělení Policie České republiky Dobřany, pracovnice orgánu sociálně - právní ochrany dětí, zástupce města Dobřany a samozřejmě vedení základní školy. V rámci projektu nejprve policisté ze služební kynologie provedli ukázku vyhledávání drog kontrolou školních batohů žáků 8. a 9. tříd, kdy speciálně vycvičeni služební psi na vyhledávání drog nezjistili žádný případ přítomnosti návykových látek. Policisté následně provedli přednášku na téma užívání drog, která byla spojená s další ukázkou práce služebních psů při vyhledávání drog, do které byli aktivně zapojeni žáci 6. a 7. tříd. Projekt byl také doplněn prezentací pracovnice orgánu sociálně - právní ochrany dětí a vedoucího obvodního oddělení policie Dobřany. Obsah tašek nebyl kontrolován, služební psi zjišťovali pouze přítomnost omamných a psychotropních látek. Celá akce byla dovršením výborné spolupráce na úseku prevence drogové problematiky mezi vedení základní školy, obvodního oddělení, oddělení služební kynologie a orgánu sociálně - právní ochrany dětí.

nprap. Ing. Jan Koželuh
9. října 2014

Fotografie jsou pouze ilustrační.

Odkazy do noveho okna

untitled1

untitled1 

Detailní náhled

untitled2

untitled2 

Detailní náhled

untitled3

untitled3 

Detailní náhled

untitled5

untitled5 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem