Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Preventivní projekt ,,Společně a preventivně"

KRAJ VYSOČINA: Projekt zaměřený na všechny věkové kategorie 

Policisté z oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie kraje Vysočina připravili a v současné době realizují preventivní projekt, který je zaměřený na nejohroženější věkové kategorie občanů. Projekt nese název Společně a preventivně. V rámci projektu bylo vyhotoveno osm druhů preventivních kartiček. Každá kartička obsahuje jiné preventivní téma, se kterým se občané mohou setkat v běžném životě. 

Projekt podpořilo dotací Ministerstvo vnitra České republiky v rámci vnitroresortního programu prevence kriminality pro rok 2022. V rámci preventivních aktivit policisté každoročně cílí na všechny věkové kategorie. Co se týče dětí, provádějí policisté na školách přednášky, besedy a interaktivní programy s cílem vést žáky k bezpečnému chování a zodpovědnému jednání. Věnují se nejrůznějším tématům v oblastech dopravy, rizikových situací, bezpečného pohybu ve virtuálním prostředí, nebezpečí drog a alkoholu či znalostí z oblasti právního vědomí. U seniorské populace policisté konají besedy na téma obezřetný senior a zvyšují tak povědomí o problematice podvodných jednání či bezpečného pohybu na internetu. 

Prevence je nesmírně důležitý prvek, který pomáhá předcházet rizikovým situacím a snižovat nebezpečí páchání přestupkové a trestné činnosti. Právě proto policisté vytvořili preventivní materiál v podobě preventivních kartiček, které jsou určeny pro všechny věkové skupiny lidí. Kartičky jsou tematicky navržené tak, aby podchytili podstatu nebezpečného jednání pro danou kategorii. 

Dva druhy kartiček jsou určeny pro žáky mateřských škol, kdy na zadní straně kartičky najdou základní telefonní čísla na složky integrovaného záchranného systému, přední strana kartičky obsahuje bílý obrázek policisty a služebního policejního vozidla, kterou si mohou dle libosti vybarvit. Další dva druhy kartiček jsou určeny pro žáky prvního stupně základních škol obsahující tématiku bezpečného pohybu v silničním provozu a téma osobního bezpečí. 

Pro žáky druhého stupně základních škol jsou určeny další dva druhy kartiček. Tyto kartičky obsahují témata týkající se bezpečného pohybu ve virtuálním prostředí a dalším tématem je zneužívání návykových látek zejména pak alkoholu a drog. Poslední dva druhy kartiček jsou určeny pro seniorskou populaci. Senioři se z nich dozvědí například témata týkající se obezřetnosti v internetovém prostředí a problematiku pohybu v silničním provozu. 

Kartičky policisté již předávají určeným lidem v rámci celého Kraje Vysočina i v dalších preventivních aktivitách určených mládeži či seniorům. Doufáme, že se kartičky dětem, dospívající mládeži či seniorům budou líbit a dozvědí se v nich důležité informace vedoucí k jejich obezřetnosti a hlavně že svůj život budou brát co nejvíce zodpovědně.

kpt. Mgr. Martin Hron, koordinátor prevence kriminality

30. listopadu 2022

Odkazy do noveho okna

Společně a preventivně 1

Společně a preventivně 1 

Detailní náhled

Společně a preventivně 2

Společně a preventivně 2 

Detailní náhled

Společně a preventivně 3

Společně a preventivně 3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem